Linkovi

Manja nezaposlenost, ekonomisti oprezni


Manja nezaposlenost, ekonomisti oprezni
Manja nezaposlenost, ekonomisti oprezni

Američka ekonomija je u decembru dodala još 200 hiljada radnih mesta što je omogućilo da stopa nezaposlenosti padne na 8,5 odsto – najniži nivo u protekle tri godine. Ovaj podatak je premašio očekivanja analitičara i smatra se pokazateljem opšteg poboljšanja na tržištu rada. Medjutim, neki ekonomisti smatraju da stopa rasta američke ekonomije još uvek nije dovoljno visoka.

Više od 200 hiljada Amerikanaca dobilo je za praznike željno očekivani poklon – radno mesto.

„U januaru – imam posao“, kaže Džek Markart koji je posle četiri meseca čekanja dobio posao konsultanta.

To je bio sjajan kasni božićni pokon i sjajan početak nove godine.“

Bolji podaci od očekivanih omogućili su da se stopa nezaposlenosti smanji za 0,2 odsto. Medjutim, finansijski kolumnista kompanije „Jahu“ Danijel Gros kaže da Americi i dalje nedostaje 6 miliona radnih mesta u odnosu na period pre recesije.

Trebalo bi da dodajemo po 200 hiljada radnih mesta svakog meseca, ali čak ni to ne bi bilo dovoljno da pokrije gubitak radnih mesta koja smo imali 2008. i 2009.“

Ipak, novootvorena radna mesta u industriji, trgovini, i transportu u decembru označila su šesti mesec za redom u kojem je otvoreno više od 100 hiljada radnih mesta. To je ohrabrujući znak za predsednika Obamu, ali on ističe da u ekonomiji treba još dosta toga učiniti.

Pošto smo izgubili 8 miliona radnih mesta u recesiji očigledno je da treba da postignemo dosta. Ali, važno je da Amerikanci shvate da smo tokom protekla 22 meseca dodali 3,2 miliona radnih mesta u privatnom sektoru“, ističe predsednik Barak Obama.

Medjutim, za neke to nije dovoljno, naročito u izbornoj godini. Prvoplasirani medju republikanskim predsedničkim aspirantima, Mit Romni podsetio je svoje pristalice da je stopa nezaposlenosti bila niža od 8 odsto kada je predsednik Obama stupio na položaj pre 3 godine.

Ovaj predsednik ne shvata kako ekonomija funkcioniše. Vreme je da dobijemo predsednika koji to shvata.“

Investitori na Volstritu su i dalje oprezni. Uprkos povećanom broju radnih mesta i porastu poverenja potrošača, ekonomista Džordž Peri upozorava da je ekonomija i dalje u opasnosti.

„2012-e postoji opasnost i da se situacija u Evropskoj uniji pogorša i da dodje do usporavanja u pacifičkom regionu, posebno u Kini.“

Ako se uzmu u obzir nezaposleni koji čekaju na radno mesto više od godinu dana, i oni koji su prestali da traže posao, prema procenama konzervativnih grupa, stvarna nezaposlenost u Sjedinjenim Državama bila bi bliža stopi od 16 odsto.


XS
SM
MD
LG