Linkovi

SAD: Usporeno zapošljavanje u martu


Američka ekonomija je prošlog meseca dodala samo 126 hiljada radnih mesta, što je najmanji broj još od decembra 2013. Medjutim, uprkos tome stopa nezaposlenosti od 5,5 odsto ostala je neizmenjena, dok su prosečne zarade porasle.

Zapošljavanje u Sjedinjenim Državama bilo je usporeno u martu, okončavši period od 12 proteklih meseci kada je porast broja radnih mesta iznosio preko 200 hiljada mesečno, što je najduži takav period još od 1994. Revidirani su i podaci o porastu broja radnih mesta u prethodna dva meseca, januaru i februaru. Glas Amerike je o tome razgovarao sa ekonomistom PNC banke, Gasom Faučerom putem Skajpa:

„Imali smo uticaj jednokratnih negativnih faktora, poput lošeg vremena tako da mislim da će broj dodatih radnih mesta ponovo porasti na preko 200 hiljada mesečno. To je dobar broj i mislim da će se taj trend nastaviti do kraja godine.“

Pored lošeg vremena, pad cena nafte doveo je do pada aktivnosti u rudarstvu, dok je jači dolar uticao na pad industrijske proizvodnje. Medjutim, nedavna anketa Nacionalnog udruženja za poslovnu ekonomiju ukazuje da se situacija na tržištu rada poboljšava. Portparol ovog udruženja Ken Simonson, smatra da bi to trebalo da dovede i do većih zarada.

„Mnogi biznismeni javljaju da imaju teškoća da nadju radnike što znači da bi trebalo očekivati da će to da se pokaže i u njihovim većim platama - ili da bi sezaposlili novi radnici ili da bi se platio prekovremeni rad postojećih radnika.“

Najnoviji podaci ukazuju da se to već dešava. Prosečna nadnica po satu porasla je za 7 centi u martu. Gas Faučer kaže da to predstavlja porast od 2,1 odsto u odnosu na prošlu godinu:

„To je mnogo bolje od inflacije, imajući u vidu veliki pad cena nafte. Ako potrošači budu imali veće prihode to će povećati i potrošnju tokom preostalopg dela godine.“

Investitori izgleda nisu bili preterano zabrinuti izveštajem o broju radnih mesta. Ekonomisti smatraju da bi jedan od razloga mogao da bude i to što bi slabiji rast zapošljavanja mogao da navede Federalne rezerve da odlože očekivanu odluku o povećanju kamatnih stopa do druge polovine godine.

XS
SM
MD
LG