Linkovi

Nezaposlenost u SAD - 9,2%


Predsednik Obama je krajem prošle nedelje, u Beloj kući, komentarisao izveštaj o zapošljavanju.
Predsednik Obama je krajem prošle nedelje, u Beloj kući, komentarisao izveštaj o zapošljavanju.

Najnoviji izveštaj o stanju na tržištu rada umanjuje nade u brz oporavak američke privrede. Sekretarijat za rad je saopštio da su američke kompanije u junu otvorile svega 18 hiljada novih radnih mesta – što je povećalo nacionalnu stopu nezaposlenosti na 9,2 odsto.

Zapošljavanje u Sjedinjenim Državama je počelo da mili u junu, jer su poslodavci otvorili najmanji broj radnih mesta u proteklih devet meseci. Stopa nezaposlenosti se takođe povećala – treći mesec uzastopce.

Brojevi su izazvali veliko razočaranje na Vol stritu, gde su analitičari očekivali neto povećanje od 90 hiljada radnih mesta. Neki ekonomisti su sugerisali mogućnost da su privremeni razlozi – od serije tornada u Sjedinjenim Državama do poskupljenja nafte, prisilili poslodavce da malo zastanu. Međutim, ekonomistkinja iz agencije „Standard end purs“, Bet An Bovino, kaže da usporavanje kada se sve uzme u obzir možda i neće biti toliko kratkotrajno.

Očekivali smo nekakav oporavak i verujem da je većina složno očekivala poboljšanje posle prilično slabe prve polovine godine. Zaista ne možemo za sve sada da okrivljujemo vremenske uslove. To u svakom slučaju zabrinjava.“

Slab ekonomski rast otvara mogućnost republikanskim zakonodavcima da dovode u pitanje delotvornost vladinih mera za podsticaj ekonomije. Predsednik Predstavničkog doma Džon Bejner pita gde su radna mesta?

Nekontrolisano traćenje stimulusa, preterane vladine regulacije i ogroman dug, i dalje obuzdavaju tvorce radnih mesta u celoj zemlji. Povećanje poreza porodicama i tvorcima radnih mesta, mogu samo da pogoršaju situaciju“, konstatuje Bejner.

Zaglibljen u raspravu o povećanju granice nacionalnog duga od 14 hiljada milijardi dolara, predsednik Barak Obama je iz Ružičnjaka Bele kuće branio svoju ekonomsku politiku. On je takođe priznao da mora da se uradi više.

„Tokom proteklih 16 meseci otvorili smo više od dva miliona radnih mesta u privatnom sektoru, ali recesija nas je koštala više od osam miliona. To znači da i dalje moramo da popunimo veliku prazninu.“

Analitičari kažu da je poboljšanje ekonomije ključno za predsednikove šanse da iduće godine bude ponovo izabran. Privreda treba da stvori više od 125 hiljada radnih mesta mesečno, samo da bi održala korak sa priraštajem stanovništva. Taj broj će svakog meseca morati gotovo da se udvostruči – da bi se smanjila stopa nezaposlenosti.

XS
SM
MD
LG