Linkovi

SAD i Japan jačaju odnose


Japanski premijer Jošihiko Noda i predsednik Barak Obama posle zajedničke konferencije za novinare u Beloj kući, 30. april 2012.

Predsednik Barak Obama i japanski premijer Jošihiko Noda objavili su novu zajednički strategiju namenjenu jačanju savezništva dve zemlje, koje je oslabljeno tokom prethodnih godina, i pomoći jačanju Azijsko-pacifičkog regiona.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare, predsednik Obama je istakao da će savezništvo ostati osnova bezbednosti i prosperiteta za obe zemlje i potpora mira u regionu. Tokom razgovora u Beloj Kući dvojica lidera razmotrila su više pitanja, uključujući prošlonedeljno saopštenje o premeštanju oko 9 hiljada američkih marinaca sa japanskih ostrva Okinava.

Dvojica lidera takodje su razmotrila pitanje regionalne bezbednosti koje uključuje mogućnost da Severna Koreja testira još jednu nukleranu bombu ili projektil. Na ekonomskom planu, predsednik Obama izrazio je zahvalnost japanskom premijeru za njegove napore da liberalizuje trgovinu, dok se Sjedinjene Države trude da udvostruče svoj izvoz.

XS
SM
MD
LG