Linkovi

Nastavak pregovora sa Iranom?


Predsednik Barak Obama govori na konferenciji za novinare u Beloj kući
Predsednik Barak Obama govori na konferenciji za novinare u Beloj kući

Šest svetskih sila ponudile su Iranu nastavak pregovora o kontroverznom nuklearnom programu za koji zapad sumnja da ima vojnu namenu. Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, koja predvodi pregovore sa Teheranom, kao predstavnica pet stalnih članica Saveta bezbednosti i Nemačke, objavila je da je danas poslala pismo sa ponudom iranskom nuklearnom pregovaraču Saidu Džaliliju. U pismu se navodi da cilj šest sila ostaje da "se postigne dugoročno rešenje, kojim će se uspostaviti međunarodno poverenje, da iranski nuklearni progam ima isključivo mirnodopsku namenu". Za rešavanje spora sa Iranom diplomatskim putem danas se založio i predsednik Barak Obama, koji je na konferenciji za novinare istakao da sankcije protiv te zemlje daju rezultate. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu, koji je danas okončao posetu Vašingtonu, je međutim istakao da Izrael ne može sebi da priušti da dugo čeka na uspeh dilomatije i sankcija.

Sjedinjene Države i Izrael saglasni su da je razvoj nuklearnog oružja u Iranu neprihvatljiv, ali su razlike u stavovima u pogledu rješavanja iranskog problema očigledne. Aktuelna administracija želi da se da šansa diplomatiji odnosno sankcijama.

“Zato što sankcije počinju da ostavljaju značajne posledice unutar Irana, što je jedinstvena procjena, zato što će biti još oštrije narednih mjeseci i što sada počinju da pogađaju naftnu industriju, njihovu centralnu banku i zato što sada čujemo priču o njihovom povratku za pregovarački sto, u dubokom interesu je svih, Sjedinjenih Država, Izraela i svijeta, da vidimo da li ovo može da se riješi mirnim putem. I ovaj stav da moramo da donesemo odluku u narednoj nedelji ili dvije, narednih mjesec dana ili dva mjeseca nije utemeljen na činjenicama”.

Izraelski premijer zalaže za opciju vojnih napada. Nakoj jučerašnjeg susreta sa predsjednikom Obamom, Netanjahu je o izraelskom stavu danas razgovarao sa državnom sekretarkom Hilari Klinton i liderima u Senatu i Predstavničkom domu. U sinoćnjem obraćanju uticajnom pro-izraelskom lobiju AJPEK-u, izraelski lider je istakao da se Iran mora zaustaviti, prije nego što bude u mogućnosti da razvije nuklearno oružje.

“Riješeni smo da spriječimo Iran da razvije nuklearno oružje. Sve opcije su otvorene, ali uzdržanost nije jedna od njih. Jevrejska država neće dozvoliti onima koji traže njeno uništenje da posjeduju sredstva za postizanje tog cilja. Iran, sa nuklearnim oružjem, mora da se zaustavi”.

Oštar stav u pogledu iranskog nuklearnog programa zastupaju i republikanski predsjednički pretedenti, koji tvrde da neće oklijevati da upotrijebe vojnu silu protiv Teherana. Bivši senator Rik Santorum je zatražio da Vašington postavi Iranu jasan ultimatum da stavi van upotrebe nuklearna postrojenja, uz ocjenu da aktuelna administracija nije uradila sve što može kako bi podržala Izrael.

"Dok sam pratio razvoj događaja na međunarodnoj sceni, vidio sam predsjednika koji je suzdržan. On kaže da čuva Izrael, ali na osnovu svega što sam vidio, mogu da kažem da je okrenuo leđa izraelskom narodu”.

Bivši guverner Masačusetsa Mit Romni je takođe optužio Obamu da loše postupa sa Izraelom, kada je riječ o sporu sa Iranom.

"Prethodnih dana i nedjelja čuli smo veliki broj izjava administracije. Njena jasna poruka je da upozori Izrael da razmotri posljedice vojne akcije protiv Irana. Mislim da ne bi trebalo da izdajemo javna upozorenja koja udaljavaju Sjedinjene Države i Izrael. Izraelu nisu potrebne javne lekcije o tome kako da vodi rat i mir. Potrebna mu je naša podrška”.

“Ti ljudi nemaju veliku odgovornost, ne obavljaju funkciju vrhovnog komandanta. Kad vidim kako pojedini od njih olako govore o ratu, podsjetim se na njegovu cijenu. Na odluku koju moram da donesem o slanju momaka i djevojaka na ratište i posljedice po njihove živote, nacionalnu bezbjednost, ekonomiju. Ovo nije igra i nema ničeg olakog u pogledu ovog pitanja. Ukoliko neki od njih misle da je vrijeme da se proglasi rat, trebalo bi to i da kažu i da objasne američkom narodu zašto bi to uradili i koje su posljedice”, uzvratio je na kritike predsjednik Obama.

Iranske vlasti tvrde da nuklearni program te zemlje ima isključivo mirnodopsku namenu.

XS
SM
MD
LG