Linkovi

Razgovori Obama Netanjahu u Beloj kući


Predsednik Barak Obama danas bi trebalo da bude domaćin izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu sa kojim će razgovarati o iranskom nuklearnom programu

Predsednik Barak Obama danas bi trebalo da bude domaćin izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu sa kojim će razgovarati o iranskom nuklearnom programu, dan pošto je rekao da želi da reši to pitanje diplomatskim putem, a ne silom.

Današnji sastanak u Beloj kući pada u vreme sve veće globalne zabrinutosti povodom iranskog nuklearnog programa i moguće preventivne akcije Izraela.

Predsednik Obama je juče u Vašingtonu rekao Američko-izraelskom odboru za odnose sa javnošću, poznatom kao AIPAC, da je sada momenat da se „dopusti da veći pritisak na Teheran ima efekta“ i istovremeno održi široka medjunarodna koalicija protiv ideje da se Iran domogne nuklearnog oružja.

U govoru članovima uticajnog AIPAC-a predsednik Obama je rekao da već „postoji previše retorike vezane za rat sa Iranom“. Medjutim, on je ponovo potvrdio svoju predanost sprečavanju Irana da se domogne nuklearnog oružja, uključujući vojnu akciju.

Netanjahu je juče izjavio da ceni izjave predsednika Obame, ali „da su sve opcije u igri“ i da Izrael mora da bude u stanju da se brani od svake pretnje.

Izraelski lider će se obratiti AIPAC-u kasnije danas.

XS
SM
MD
LG