Linkovi

Obama: Ratna retorika koristi Iranu


Predsednik Barak Obama je ponovo potvrdio svoju predanost svim opcijama – uključujući vojnu – kako bi se Iran sprečio da se domogne nuklearnog oružja
Predsednik Barak Obama je ponovo potvrdio svoju predanost svim opcijama – uključujući vojnu – kako bi se Iran sprečio da se domogne nuklearnog oružja

Predsednik Barak Obama je ponovo potvrdio svoju predanost svim opcijama, uključujući vojnu, kako bi se Iran sprečio da se domogne nuklearnog oružja.

Obama je međutim danas u Vašingtonu rekao Američko-izraelskom odboru za odnose sa javnošću, poznatom kao AIPAC, da postoji „previše ratne retorike sa Iranom“. On je ukazao da takva retorika samo koristi Teheranu, podsticanjem rasta cena nafte, od koje vlada u Iranu finansira nuklearni program.

Američki predsednik je rekao „ sada nije trenutak za prazne pretnje“ već da se dozvoli da veći pritisak da rezultate, te da se održi široka medjunarodna koalcija protiv ideje da se Iran domogne nuklearnog oružja.

Predsednik Obama obratio se u trenutku povećane globalne zabrinutosti povodom iranskog nuklarnog programa i moguće preventivne akcije Izraela. Ta situacija će, prema očekivanjima, dominirati razgovorima predsednika Obame i izraelskog premijera Benjamina Netanjahua sutra u Beloj kući.

Izrael i zapadne sile optužuju Iran da nastoji da razvije nuklarno oružje pod plaštom civilnog energetskog programa, što je optužba koju Teheran demantuje. Iran, koji tvrdi da ima mirnodopske nuklearne ambicije, više puta je nagovestio kako je spreman za medjunarodni dijalog, ali je postavljao preduslove za eventualne razgovore.

XS
SM
MD
LG