Linkovi

ISIL preti Bagdadu


Pripadnici ekstremističkog pokreta "Islamska država Irak i Levant"

Irački zvaničnici traže pomoć gde god je to moguće, izražavajući nezadovoljstvo zbog izostanka američkih vazušnih napada

Namera sunitskih ekstremista da uspostave islamski kalifat veliki je pritisak za Bagdad. Nervozni irački zvaničnici traže pomoć gde god je moguće, čak i ako to znači udaljavanje od Sjedinjenih Država.

Na nebu iznad Bagdada ima znakova nade, ne od Sjedinjenih Država, već od Rusije.

“Mogu da potvrdim da će borbeni avioni biti korišćeni protiv ISIL-a tokom narednih nekoliko dana u borbi protiv terorizma”, kaže general-potpukovnik iračke vojske Anvar Hama.

Već nedeljama, irački zvaničnici izražavali su nezadovoljstvo zbog izostanka američkih vazdužnih napada protiv ekstremista. U Vašingtonu, irački ambasador Lukman Failu bio je eksplicitan.

Imamo potrebu. Postoji praznina. Ako Sjedinjene Države ne mogu da popune tu prazninu, bilo ko da je dostupan, uključujući Rusiju, dobrodošao je da je ispuni.”

Bezbednost Bagdada i okoline izaziva sve veću zabrinutost, a američki zvaničnici priznaju da Islamska država Irak i Levant predstavlja problem i “svojim pukim prisustvom”. Portparol Pentagona kontraadmiral Džon Kirbi.

ISIL i dalje vrši pritisak na Bagdad sa severa i zapada. Taj pritisak ne popušta.”

ISIL nastavlja da demonstrira silu preko granice u Siriji, gde paradira sa zaplenjenim oružjem…. dok na audio snimku na internetu lider te grupe poziva Muslimane da se pridruže njegovom samoproglašenom kalifatu.

“Razumem da su oni proglasili kalifat. Ali proglasiti ga ne znači da on zaista postoji”, kaže Kirbi.

Ipak, Sjedinjene Države nisu rizikovale, navodeći da će dodatnih 300 vojnika koje šalju u Bagdad imati podršku dronova i borbenih helikoptera tipa Apači. Što se tiče iračkih optužbi da Sjedinjene Države ne čine dovoljno, zvaničnici Pentagona naveli su da američki vojni savetnici još procenjuju pretnju i iračke potrebe i da Iračani mogu da razgovaraju sa kim god hoće, dok god te zemlje ne preduzimaju ništa što bi dodatno doprinelo sektaškim tenzijama.

XS
SM
MD
LG