Linkovi

Kraj borbenih operacija u Iraku


Predsednik Barak Obama je doputovao u Teksas i obišao vojnike u armijskoj bazi Fort Blis u El Pasu, iz koje je mnogo vojnika služilo tokom proteklih sedam godina u Iraku.

Predsednik je rekao vojnicima da njegov večerašnji govor naciji o završetku borbenih dejstava u Iraku, neće biti pobednički krug, i da u toj zemlji preostaje još mnogo posla. On je rekao vojnicima da zadatak Sjedinjenih Država u Iraku još nije gotov, bez obzira što je borbena etapa završena.

Na putu za Teksas, Obama je telefonom razgovarao nekoliko minuta sa bivšim predsednikom Džordžom Bušom. Predsednik Obama večeras, po povratku u Belu kuću, treba da održi govor o završetku borbene etape američke misije u Iraku i novoj savetodavnoj i instruktorskoj ulozi američke vojke, koji će direktno prenosti nacionalne televizijske mreže.

U međuvremenu, zamenik predsednikovog savetnika za nacionalnu bezbednost, Ben Rouds, rekao je novinarima koji putuju sa predsednikom, da je Bela kuća pozvala iračke lidere da pokažu "osećaj za hitnost" u formiranju nove vlade.

U samom Iraku, premijer Nuri al-Maliki je danas rekao da su iračke bezbednosne snage spremne da preuzmu punu odgovornost za obezbeđivanje građana i zemlje.

Maliki je u govoru koji je prenela nacionalna televizija, naglasio da je Irak "suverena i nezavisna" država. Sa Malikijem se danas sastao i američki potpredsednik Džozef Bajden, koji sutra treba da predsedava svečanoj primopredaji komande, koja označava početak takozvane Operacije nova zora. U iračkom ratu je poginulo više od 4400 američkih vojnika i više od sto hiljada iračkih civila.

XS
SM
MD
LG