Linkovi

Obama i Sarkozi o iranskom nuklearnom programu


Predsednik Obama i francuski predsednik Nikola Sarkozi na zajedničkoj konferenciji za novinare u Kanu, u Francuskoj, 3. novembar 2011.

Američki predsednik Barak Obama izjavio je da iranski nuklearni program predstavlja "postojanu pretnju" i da se on i njegov francuski kolega Nikola Sarkozi slažu da je neophodno nastaviti "međunarodni pritisak bez presedana" na Teheran da izvrši svoje nuklearne obaveze.

Obama je komentarisao iranski nuklearni program posle susreta sa Sarkozijem pred početak samita 20 vodećih svetskih ekonomija u Kanu. Obama je rekao da su on i francuski predsednik pomenuli Iran u okviru razgovora o brojnim bezbednosnim pitanjima.

Međunarodna agencija za atomsku energiju sledeće nedelje treba da objavio izveštaj o iranskom nuklearnom programu, a agencija Rojters javlja da se u njemu pojave detalji koji nagoveštavaju vojnu dimenziju programa. Iran, koji je pod sankcijama Ujedinjenih nacija zbog svog nuklearnog programa, tvrdi da su sve njegove nuklearne aktivnosti mirnodopske.

Izaslanik Teherana Eshak Ale-Habib čak je optužio zapadne sile da pokušavaju da upotrebe Međunarodnu agenciju za atomsku energiju kao poslitičko sredstvo. Rojters je obajvio da je ministar spoljnih poslova Irana Ali Akbar Salehi, danas tokom posete Libiji, upozorio Sjedinjene Države da ne ulaze u sukob sa Iranom povodom nuklearnog pitanja.

XS
SM
MD
LG