Linkovi

Iran: Američki izletnici su špijuni


Iranski ministar obaveštajnih poslova Hejdar Moslehi je ponovio tvrdnju svoje vlade da su tri zarobljena američka izletnika špijuni i sugerisao mogućost razmene zatvorenika sa Sjedinjenim Državama.

Iranski mediji navode da je Moslehi zatražio od Sjedinjenih Država da naprave humanitarni gest prema Irancima koji su u američkim zatvorima, pre mogućeg razmatranja razmene zatvorenika. Sjedinjene Države kažu da ih ne interesuje razmena i traže od Irana da oslobodi troje Amerikanaca koji su zarobljeni pre gotovo deset meseci, tokom izleta u blizini iransko-iračke granice.

Iranske vlasti su uhapsile Saru Šurd, Šejna Bauera i Džoša Fatala i optužile ih za špijunažu. Iran tvrdi da su oni ilegalno ušli u zemlju iz Iraka. Iranska vlada je prošle nedelje prvi put dozvolila da zatvorenike u Teheranu posete njihove majke. One su pozvale iranske vlasti da im oslobode decu iz humanosti. Rodbina koja apeluje da troje Amerikanaca bude oslobođeno, tvrde da su oni pešačeći po kurdistanskom regionu na severu Iraka nenamerno zašli u Iran.

XS
SM
MD
LG