Linkovi

Obama: Ahamadinedžadova izjava uvredljiva


Jučerašnje zasijedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, na kojem je govorio predsjednik Barak Obama, između ostalog je obilježila izjava iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada da američki zvaničnici stoje iza terorističkih napada 11. septembra, što je izazvalo oštar protest zapadnih zemalja. Predsedjednik Obama danas je oštro osudio Ahmadinedžadovu izjavu. Juče je u obrađanju Generalnoj skupštini UN saopštio da Teheran mora da snosi odgovornost za svoj nuklearni program.

Predsjednik Obama je u obraćanju učesnicima Generalne skupštine Ujedinjenih nacija rekao da Iran nije odgovorio na njegovu ponudu za razgovore o nuklearnom programu te zemlje. Obama je istakao da nove sankcije Savjeta bezbjednosti, usvojene u junu, jasno pokazuju da međunarodno pravo, kada je riječ o Teheranu, nije besmisleno.

"Želim da ponovo jasno poručim - Sjedinjene Države i međunarodna zajednica traže rješenje za prevazilaženje razlika sa Iranom. Vrata ostaju otvorena za diplomatiju, ukoliko Iran odluči da prođe kroz njih. Iranska vlada mora međutim da pokaže jasnu i uverljivu predanost i da uvjeri svijet u mirnodospku svrhu svog nuklearnog programa.”

Ispred zgrade Ujedinjenih nacija organizovani su protesti protiv iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada i njegovog obraćanja na Generalnoj skupštini. Ahmadinedžad je u svom govoru kazao da je Iran i dalje spreman za ozbiljnu i slobodnu raspravu sa američkim zvaničnicima o nuklearnim pitanjima. On je međutim ustvrdio da su američki zvaničnici planirali terorističke napade 11. septembra i da većina Amerikanca vjeruje u njegovu teoriju.

"Pojedine strukture u američkoj vladi organizovale su napade kako bi skrenule pažnju sa oslabljene američke privrede i svog djelovanja na Bliskom istoku čiji je cilj da se sačuva cionistički režim.”

Ahmadinedžadovi komentari naveli su američku i ostale zapadne delegacije da napuste zasijedanje. Predsjednik Obama je u današnjem intervjuu za BBC ocijenio da je riječ o uvredljivoj izjavi.

“Riječ je o gnusnoj izjavi. Naročito što ju je dao ovdje na Menhetnu, blizu Nulte tačke.”

Pojedini smatraju da Ahmadinedžadove riječi nisu iznenađujuće.

"Riječ je samo o Ahmadinedžadovom pokušaju da skrene pažnju sa svojih problema u Iranu na pitanja o kojima može da govori sa više samopouzdanja”, smatra pisac Reza Aslan.

Iranski predsednik, u međuvremenu, je ponudio da se sastane sa svetskim silama radi stvaranja okvira za razgovore o iranskom nuklearnom progamu. Na konferenciji za novinare u Njujorku, on je rekao da bi te svetske sile trebalo da budu pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN i Nemačka. On je rekao da bi razgovori mogli da se održe u oktobru.

Ahmadinedžad je rekao da su vrata otvorena za razgovore u okviru pravde i poštovanja i dodao da bi visoka predstavnica Evropske Unije Ketrin Ešton trebalo da kontaktira Teheran radi odredjivanja datuma.


XS
SM
MD
LG