Linkovi

Amerikanci obeležavaju praznik Dan nezavisnosti


Amerikanci sirom Sjedinjenih Država su danas na izletima, paradama, vatrometima i drugim manifestacijama kojima zemlja obeležava svoj nastanak pre 234 godine.

Praznik Dan nezavisnosti koji se slavi 4. jula, obeležava dogadjaj iz 1776., kada je 13 prvobitnih američkih kolonija objavilo nezavisnost od Britanije tokom Američke revolucije. U Vašingtonu, hiljade ljudi će se okupiti na Nacionalnom molu na godišnjem festivalu poprištu manifestacija kojima se prikazuje i slavi američko nasledje i održava tradicionalna parada na Dan nezavisnosti. Medju ostalim manifestacijama u prestonici je i dramatizacija potpisivanja Deklaracije o nezavisnosti koje izvode glumci u ulozi osnivača nacije.

Nekoliko kilometara od centra grada, u Maunt Vernonu, domu prvog predsednika Sjedinjenih Država Džordža Vašingtona, organizuje se svečano polaganje venca na Vašingtonov grob i polaganje zakletve oko 100 novih američkih državljana. Predveče, na Nacionalnom molu će se održati koncert i vatromet koji će prenositi televizija, a slične manifestacije se planiraju u gradovima širom zemlje.

Predsednik Barak Obama izdao je saopštenje povodom Dana nezavisnosti u kojem navodi da su istrajnost, rešenost i hrabrost očeva nacije, uprkos tome što je to izgledalo neostvarivo, postali kamen temeljac zemlje. Predsednik je takodje odao počast muškarcima i ženama pripadnicima američkih oružanih snaga koji služe širom sveta ili su dali živote vršeći tu dužnost.

XS
SM
MD
LG