Linkovi

Kako preživeti od državne pomoći?


Siromašni Amerikanci dobijaju manji novčani iznos za prehranu, ali kako volonteri saznaju, veoma je teško pobediti glad sa takom malom sumom

Prema podacima američkog Sekretarijata za poljoprivredu, u ovim teškim ekonomskim vremenima rekordan broj Amerikanaca se oslanja na državnu pomoć u hrani. Glavni program za pomoć pri ishrani trenutno pokriva 47 miliona ljudi. Oni dobijaju manji novčani iznos za prehranu, međutim kako volonteri saznaju, veoma je teško pobediti glad sa takom malom sumom. Ti volonteri su zbog toga pristupili tzv. “Izazovu gladi” ne bi li na svojoj koži osetili kako je živeti na programu za pomoć pri ishrani.

Lora Kan voli da kuva.

Pravim omlet sa krompirom i tikvicama”.

Ali ove nedelje ona kuva za sebe i svog muža sa budžetom od svega 4 dolara dnevno, koliko iznosi prosečna državna pomoć za hranu. To je manje od polovine onoga što tipičan američki par dnevno potroši na hranu. To je poenta “Izazova gladi”, kaže Čarls Meng, izvršni direktor Centra za pomoć pri ishranu u Arlingtonu, obližnje banke hrane.

“Odjednom shvatite kakve sve kompromise naše porodice moraju da prave svakog dana”.

Kompromise kao što je npr. zamena svežeg voća i povrća za ono u konzervi.

Sveža jabuka je 5 ili 10 centi skuplja od sosa od jabuka koji je u konzervi. To ne zvuči mnogo, ali kada možete da potrošite 4 dolara i 3 centa na dan - 3 centa ovde, 10 tamo, nakupi se”.

Morali su da se odreknu čak i hrane u konzervama poznatih kompanija. A sa tim su otišli i njeni omiljeni ukusi.

“Razlika u ukusu je ogromna. Gotovo da morate da dodate neki začin u paradajz sos u konzervi nepoznatog imena kako bi postigli taj ukus”.

Meso takođe nije moglo da stigne do trpeze.

“Bilo koje crveno meso je dosta skuplje”.

Tako da su ove nedelje proteine uneli jedući pasulj češće nego obično.

“Imam nekoliko vrsta pasulja, crni, crveni, pinto, imam sočivo”.

Kan je sprovela ozbiljno istraživanje kako bi osmislila recepte sa tako malo novca. Ona je napravila detaljne tabele u koje je unela cenu svakog sastojka po porciji.

“Bilo je dosta posla, mada sam ja uživala, jer volim brojeve. Tipična osoba verovatno neće ovo da radi”.

Međutim to joj je pomoglo da napravi obroke koji su zdraviji, ukusniji, izdašniji, a i jeftiniji. Večerašnje jelo od jaja, krompira i tikvica košta oko jednog dolara po porciji. Njen suprug, Eron, kaže da nisu podneli mnogo žrtve što se tiče ukusa, ali dodaje …

Takođe znam koliko Lora vremena ulaže u pravljenje jela i teško mi je da poverujem koliko energije je potrebno da bi se jelo sa tako malo novca”.

Lora Kan kaže da je i njoj ovo iskustvo otvorilo oči.

“Nikada nisam morala da razmišljam o tome šta ću sledeće da jedem i mislim da je to jako stresno za mnoge ljude. Sada kada sam prošla kroz to, mnogo bolje shvatam”.

Posle jedne nedelje kuvanja sa malim budžetom, Kan kaže da je završila “izazov” sa mnogo većim poštovanjem prema onima koji žive na državnoj pomoći za ishranu i koji moraju da preživljavaju “izazov gladi” preko cele godine.
XS
SM
MD
LG