Linkovi

Oporavak stambenog tržišta


Cena prosečne kuće u 20 najvećih američkih gradova tokom proteklih 12 meseci povećala se za 9 odsto. To je najveći skok u proteklih sedam godina.

Novi podaci pokazuju da se stambeno tržište u Sjedinjenim Državama oporavlja. Indeks cena kuća firme „Es end pi Kejs – Šiler“ (S&P Case Schiller), pokazuje da se cena prosečne kuće u 20 najvećih američkih gradova tokom proteklih 12 meseci povećala za 9 odsto. To je najveći skok u proteklih sedam godina. To bi mogao da bude jedan od uzroka rasta poverenja američkih potrošača.

Pet godina posle kolapsa stambenog tržišta u Sjedinjenim Državama, Amerikanci izgleda da su spremni da ponovo kupuju. Tokom protekle godine, planirana prodaja kuća se povećala za 7 odsto, broj zaplena je najmanji u proteklih sedam godina, a broj kuća na tržištu nastavlja da se smanjuje.

„Broj prodatih kuća se i dalje povećava. U stvari, agenti kažu da predstoji nestašica kuća za prodaju“, ističe Sem Kofin, ekonomista organizacije "UBS Sekjuritis."

Mali broj kuća za prodaju izaziva skok cena. To građevinarima daje dugo očekivani podsticaj, kaže Ken Simonson iz Američkog udruženja preduzimača.

„Kad pogledate širu građevinsku industriju, vidite priličan bum u izgradnji stanova, a odskora i porodičnih kuća i takođe u nekim privatnim nestambenim kategorijama.“

Novi optimizam i skok vrednosti akcija na berzama možda podstiču inače spor oporavak u Sjedinjenim Državama. Time može da se objasni i nagli skok potrošačkog poverenja u aprilu, kaže finansijski menadžer Bred Fridlender.

„Liste uravnoteženog zaduživanja i potrošnje su mnogo povoljnije nego pre nekoliko godina. To znači da vidimo, da počinjemo da vidimo oporavak.“

Uprkos mnogo povoljnijoj slici u stambenom sektoru, ekonomisti kažu da to za sada neće imati merljiv uticaj na zapošljavanje u Sjedinjenim Državama. Očekuje se da će novi podaci u petak pokazati da je stopa nezaposlenosti nepromenjena – 7,6 odsto.
XS
SM
MD
LG