Linkovi

Vašington za reformu tržišta nekretnina


Sekretar za finansije, Timoti Gajtner
Sekretar za finansije, Timoti Gajtner

Američki sekretar za finansije, Timoti Gajtner, rekao je da način na koji se finansiraju nekretnine u Sjedinjenim Državama treba da bude podvrgnut velikoj reformi, ali da ne postoji konsenzus o tome kako bi trebalo da izgleda novi sistem.

Gajtner je to izjavio danas u Vašingtonu, na konferenciji o finansiranju kuća i stanova na kojoj se raspravlja o tome kakve reforme bi trebalo sprovesti, da bi se sprečili problemi koji su doveli do najgore recesije u više decenija.

Gajtner je rekao da je već jasno da institucije, koje izdaju i garantuju najveći deo novih američkih hipotekarnih zajmova, moraju da budu podvrgnute drastičnim promenama.

On je ukazao da su pre krize dve kompanije, Fredi mek i Feni mej, nesmotreno odobravale nesigurne kredite, bez adekvatne finansijske zaledjine, da su nagomilale ogromne gubitke i da su spašene samo zahvaljujući ogromnim državnim pozajmicama.

Niz današnjih izveštaja američke administracije, u međuvremenu, ukazuje da je američka ekonomija postepeno sve jača. U građevinskom sektoru, broj kuća koje počinju da se grade porastao je za 1,7 odsto u julu, ali je broj planiranih objekata pao na najniži nivo u ovoj godini.

Drugo istraživanje ukazuje da se industrijska proizvodnja povećala za 1 odsto u julu. Izveštaj američke Centralne banke pokazuje prvo povećanje velikoprodajnih cena posle četiri meseca. Cene industrijskih, poljoprivrednih i drugih proizvođača su u julu porasle za 0,2 odsto, što umanjuje strahovanja od inflacije.

XS
SM
MD
LG