Linkovi

Vašington za reformu tržišta nekretnina


Sekretar za finansije, Timoti Gajtner

Američki sekretar za finansije, Timoti Gajtner, rekao je da način na koji se finansiraju nekretnine u Sjedinjenim Državama treba da bude podvrgnut velikoj reformi, ali da ne postoji konsenzus o tome kako bi trebalo da izgleda novi sistem.

Gajtner je to izjavio danas u Vašingtonu, na konferenciji o finansiranju kuća i stanova na kojoj se raspravlja o tome kakve reforme bi trebalo sprovesti, da bi se sprečili problemi koji su doveli do najgore recesije u više decenija.

Gajtner je rekao da je već jasno da institucije, koje izdaju i garantuju najveći deo novih američkih hipotekarnih zajmova, moraju da budu podvrgnute drastičnim promenama.

On je ukazao da su pre krize dve kompanije, Fredi mek i Feni mej, nesmotreno odobravale nesigurne kredite, bez adekvatne finansijske zaledjine, da su nagomilale ogromne gubitke i da su spašene samo zahvaljujući ogromnim državnim pozajmicama.

Niz današnjih izveštaja američke administracije, u međuvremenu, ukazuje da je američka ekonomija postepeno sve jača. U građevinskom sektoru, broj kuća koje počinju da se grade porastao je za 1,7 odsto u julu, ali je broj planiranih objekata pao na najniži nivo u ovoj godini.

Drugo istraživanje ukazuje da se industrijska proizvodnja povećala za 1 odsto u julu. Izveštaj američke Centralne banke pokazuje prvo povećanje velikoprodajnih cena posle četiri meseca. Cene industrijskih, poljoprivrednih i drugih proizvođača su u julu porasle za 0,2 odsto, što umanjuje strahovanja od inflacije.

XS
SM
MD
LG