Linkovi

Obama apeluje na neopredeljene demokrate da podrže reformu


Predsednik Barak Obama uputio se na Kapitol Hil kako bi lično apelovao na kongresne demokrate da podrže “sudbinsku debatu” o budućnosti zdravstvene zaštite u Sjedinjenim Državama, dan pre ključnog glasanja u Predstavničkom domu. Istovremeno, vodje demokrata u donjem domu Kongresa objavile su da u nedelju nameravaju da održe dva glasanja o zakonu o zdravstvenoj zaštiti.

Vodja većine u Predstavničkom domu, Steni Hojer, kaže da će donji dom Kongresa prvo glasati o zakonu koji je prošle godine usvojen u Senatu, a članovi Kongresa će zatim glasati o zakonu kojim se uskladjuju razlike izmedju dve verzije. Tu verziju će morati da usvoji i Senat.

Republikanci se, u medjuvremenu, i dalje snažno protive zakonu. U nedeljnom obraćanju opozicione stranke naciji, vodja republikanaca u Predstavničkom domu, Džon Bejner, izjavio je da bi zakon doveo do “većih poreza i prekomernih vladinih intervencija u odlukama u domenu zdravstvene zaštite”.

Obamina administracija se, medjutim, energično bori za podršku javnosti kako bi se Kongres ubedio da usvoji zakon. Predsednik je, govoreći na jednom skupu u Virdžiniji, u petak poručio da glas “za” reformu predstavlja pobedu za američki narod. Obama je proteklih dana intezivno lično lobirao za zakon kod članova Predstavničkog doma koji su još neodlučni u pogledu reforme.

Senat je zakon o zdravstvenoj zaštiti usvojio krajem prošle godine, a Predstavnički dom o njemu glasa u nedelju. Bela kuća i lideri Demokratske stranke predvidjaju da će imati glasove najmanje 216 članova Predstavničkog doma, što je prosta većina neophodna za usvajanje zakona.

XS
SM
MD
LG