Linkovi

Vrhovni sud o zdravstvenoj zaštiti


Protesti ispred američkog Vrhovnog suda

Pred Vrhovnim sudom Sjedinjenih Država završen je prvi dan rasprave o ustavnosti Zakona o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti, usvojen prije dvije godine, kojim se zdravstveno osiguranje garantuje gotovo svim Amerikancima. Ishod ove pravne bitke mogao bi da ima značajan uticaj na ovogodišnju izbornu trku za Bijelu kuću.

Obamin kontroverzni Zakon o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti suočava se sa najvećim pravnim testom ove nedjelje, kada Vrhovni sud počinje da saslušava argumente o njegovoj ustavnosti. Predsjednik je potpisao zakonski prijedlog u martu 2010. godine, nakon što je odnio pobjedu u jednogodišnjem političkom sporu u pogledu pitanja za koje decenijama nije bilo moguće naći dvostranačko rješenje. Advokat Tom Goldstin smatra da će odluka najviše sudske instance u SAD biti istorijska.

"Ovdje se prepliću zakon, politika i ljudski život. Postavlja se veliko pitanje ustavnosti predsjednikovog najvećeg dostignuća u pogledu pitanja koje utiče na svakog Amerikanca i sve to je povezano u jedan slučaj uoči predsjedničkih izbora.”

Zakonom je predviđeno zdravstveno osiguranje za više od trideset miliona neosiguranih Amerikanaca, kao i usporavanje naglog rasta troškova zdravstvene zaštite. Reformu podržava Robin Martin, majka sedmomjesečnog Džeksa koji ima rijetki genetski poremećaj i srčane probleme. Martin smatra da su odredbe koje zabranjuju kompanijama da ograničavaju iznosa osiguranja ili da odbiju da osiguraju klijenta zbog ranijeg zdravstvenog stanja od ključne važnosti.

"Potrebno nam da je da Vrhovni sud potvrdi zakon zato što želimo da ovaj mali dječak i dalje ima zdravstvenu zaštitu, a da ne brinemo o dostizanju limita i da ne moramo da brojimo sve posjete ljekaru kako bi utvrdili koliko smo se primakli proizvoljnom limitu koji nam je nametnula osiguravajuća kompanija.”

U središtu pravne bitke je zahtjev da gotovo svi Amerikanci imaju zdravstveno osiguranje, bilo da ga kupe sami ili da im ga obezbedi poslodavac, do 2014. godine ili da, u protivnom, plate kaznu. Protivnici smatraju da je ta odredba neustavna i žele opoziv zakona. Džon O Konor, vlasnik automehaničarske radnje, član je male poslovne grupe - Nacionalne federacije nezavisnih biznisa, koja je uz 26 saveznih država podnijela tužbu protiv zakona.

"Mi bi trebalo da kontrolišemo našu sudbinu. Potrošači bi trebalo više da se pitaju. Kada je vlada uključena, očekuje se da će stvari nekako biti bolje. Kao nezavisni poslovni ljudi, mi to dovodimo u pitanje.”

Zdravstvena zaštita je jedno od ključnih pitanja u ovogodišnjoj predizbornoj kampanji, dok se Obama sukobljava sa republikanskim rivalima, koji najavljuju da će u slučaju izbora opozvati sporni zakon.

U Vrhovnom sudu nalazi se pet sudija koje su postavili republikanski predsjednici i četiri koje su imenovale demokrate. Zakazano je šest sati iznošenja argumenata u naredna tri dana, što je najduže vreme koje je izdvojeno za jedan slučaj još od 1960-ih. Očekuje se da će odluku donijeti krajem juna, samo nekoliko mjesecu uoči predsjedničkih izbora 6. novembra.

XS
SM
MD
LG