Linkovi

Strožiji propisi o bezbednosti vozila


Korišćenje manjih, ženskih, lutaka pri testiranju izdržljivosti vozila na sudar, povećaće njihovu bezbednost
Korišćenje manjih, ženskih, lutaka pri testiranju izdržljivosti vozila na sudar, povećaće njihovu bezbednost

Američki Sekretarijat za transport predstavio je novi, strožiji sistem za rangiranje bezbednosti vozila. Pored uvođenja težih testova, redovno godišnje ocenjivanje novih modela sadrži i jedan novi momenat: u testovima na sudare počeće da se koriste i lutke žena.

U interesu bezbednosti putnika Uprava za bezbednost saobraćaja uvodi nove testove na bočni udar. Sekretar za transport, Rej Lahud, kaže da će u testovima upotrebljavati i manje lutke.

"Uvodimo novi sistem sa muškim i ženskim vozačima i putnicima. Za nas, to je važan korak napred", kaže Lahud.

Stručnjak Instituta za bezbednost saobraćaja, Ejdrijan Lund, kaže da za to postoje dobri razlozi.

"Niže osobe pomeraju sedišta napred, glava im dođe tačno u visinu vetrobrana i ništa je ne štiti od bilo čega što bi došlo spolja", kaže Lund.

Zbog toga, proizvođači će morati da ugrađuju i veće vazdušne jastuke.

Sekretarijat za transport takođe menja sistem rangiranja, kako bi kupci lakše donosili odluke.

"Pooštrili smo bezbednost. Više zvezdica znači bezbedniji auto. Sada će zaista morati da dokažu da im kola zaslužuju pet zvezdica", kaže Lahud.

Od 34 vozila samo dva su izbila na čelo - BMW serija 5 i Hjundaji sonata. Zbog novih mera neki proizvođači već su uveli senzore sudara i druge uređaje. Najveći dobitnici su kupci.

"Uvek postoji mogućnost da mi se nešto desi na putu pa mi je bezbednost veoma važna", kaže Aleks Stoun, jedan od kupaca.

Po starom sistemu, više od 90 vozila je prošle godine dobilo najvišu ocenu. Sekretar Lahud kaže da će novi sistem olakšati kupcima izbor, a proizvođačima pomoći da proizvedu bezbednije automobile.

XS
SM
MD
LG