Linkovi

Robert Gejts napušta položaj 2011.


Američki sekretar za odbranu Robert Gejts izjavio je da namerava da se povuče naredne godine, dodajući da će završetak revizije američke strategije u Avganistanu biti "logična prilika za predavanje dužnosti".

Gejts je to izjavio u intervjuu za časopis Spoljna politika. On je ukazao da će do 2011. povećanje broja vojnika u Avganistanu biti završeno i da će administracija predsednika Obame moći da proceni da li ta strategija funkcioniše.

Gejts je dodao da bi bila greška čekati do januara 2012. da napusti položaj, rekavši da bi tada moglo da bude teško da se pronadje dobar kandidat za njegovu zamenu tokom izborne godine, kada bi Obamina administracija mogla da izgubi rukovodeći položaj. U nezavisnom intervjuu za Los Andjeles Tajms, Gejts je rekao da je jul 2011. ostaje čvrst rok za početak povlačenja američkih vojnika iz Avganistana.

Gejts je postavljen na položaj sekretara za odbranu u decembru 2006. pod predsednikom Džordžom Bušom. On je do sada prvi sekretar za odbranu od koga je novoizabrani predsednik zatražio da ostane na položaju.

Medjutim, komandant američkih i NATO snaga u Avganistanu, general Dejvid Petreus, izjavio je za TV mrežu NBC da je jul 2011. datum kada će "taj proces tek početi". Petreus je rekao da će povlačenje iz Avganistana biti zasnovano na ispunjavanju odredjenih uslova i da će uslediti onda kada avganistanske snage i institucije budu spremne da preuzmu odgovornost za bezbednost zemlje.

XS
SM
MD
LG