Linkovi

Skandal na Pen Stejtu


Džo Paterno sa suprugom Suzan ispred svoje kuće
Džo Paterno sa suprugom Suzan ispred svoje kuće

Veliki skandal potresao je poznati američki univerzitet – Pen Stejt. Legendarni fudbalski trener Džo Paterno dobio je otkaz na državnom Univerzitetu Pensilvanije, u sklopu čistke posle podizanja optužnice za seksualno zlostavljanje maloletnih dečaka od strane nekadašnjeg pomoćnog trenera tog koledža Džerija Sandaskog.

Paterno i drugi zvaničnici univerziteta našli su se na udaru kritika zbog činjneice da nisu na pravi način odregovali iako su bili upoznati sa celom pričom još od 2002. godine.

Osamdeset-četvorogodišnji stručnjak vodio je tim do dve titule nacionalnog prvaka i ostvario više pobeda nego ijedan drugi univerzitetski fudbalski trener u istoriji. Pošto je saznao da je otpušten, obratio se studentima, koji su se okupili ispred njegove kuće.

„U redu je, smenili su me, taj telefonski poziv je to značio, ali idemo dalje. Hvala vam svima i hvala što ste došli“.

„I još nešto, hvala i molite se malo za te žrtve“.

Stotine studenata izašle su kasno sinoć na ulice Stejt Koledža u Pensilvaniji, kako bi izrazili podršku treneru Paternu. Došlo je do nemira, a intervenisala je i policija.

Pre devet godina, jedan od pomoćnika u stručnom štabu obavestio je Paterna da je prisustvovao kako bivši pomoćnik Džeri Sandaski seksualno zlostavlja desetogodišnjeg dečaka pod tušem u svlačionici na univerzitetskom kampusu.

Paterno je to preneo zvaničnicima koledža, ali nije ponovo pokrenuo to pitanje kada protiv sandaskog nije pokrenut nikakav popstupak. Legendarni stručnjak juče je rekao da mu je žao što nije učinio više.

XS
SM
MD
LG