Linkovi

SAD i EU razmatraju ponudu Irana


Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad tokom posete nuklearnom objektu u Natancu

Sjedinjene Države i Evropska unija izrazile su oprezni optimizam u pogledu ponude Irana da obnovi pregovore sa svetskim silama o svom spornom nuklearnom programu.

Na današnjoj konferenciji za novinare u Stejt departmentu američka državna sekretarka Hilari Klinton i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton saopštile su da proučavaju iransko pismo o obnavljanju zastalih pregovora.

Pismo koje je uputio iranski pregovarač za nuklearna pitanja Said Džalili predstavlja odgovor na pismo koje je Ketrin Ešton uputila Teheranu u oktobru. „Medjunarodna zajednica očekuje od Irana da pokaže da je speman da pregovara na ozbiljan i konstruktivan način. Mi zajedno sa drugim zemljama grupe 5+1 proučavamo predlog Irana da obnovi pregovore o svim nuklearnim aktivnostima,“ rekla je američka državna sekretarka Hilarti Klinton.

„Ovaj odgovor iranske vlade je ono što smo očekivali, ali to će morati da bude trajno nastojanje ako želimo da dovede do rezultata,“ dodala je Klinton. Visoka predstavnica EU izjavila je da je dobro što je Iran uputio pismo i da je istovremeno oprezna i optimistična u pogledu daljeg razvoja dogadjaja. Hilari Klinton i Ketrin Ešton razgovarale su i o situaciji u Siriji kao i na Balkanu.

XS
SM
MD
LG