Linkovi

Oporavak tržišta rada u SAD


Kompanije smanjuju otpuštanje zbog postepenog oporavka ekonomije

Broj novih zahteva za nadoknadu za nezaposlene u Sjedinjenim Državama, pao je prošle nedelje na četvorogodišnji minimum, što je nov nagoveštaj poboljšanja tzržišta rada u najvećoj ekonomiji na svetu.

Danas je saopšteno da je prve zahteve za nadoknadu podnela 351 hiljada nezaposlenih radnika – odnosno 14 hiljada manje nego prethodne nedelje. Broj zahteva za pomoć je bio isti i pre mesec dana, što je najmanje od marta 2008.

Gotovo 13 miliona američkih radnika je i dalje nezaposleno, ali kompanije smanjuju otpuštanje s obzirom da se zemlja postojano oporavlja od najveće krize posle Velike depresije 1930-ih.

Američki poslodavci su u proteklih šest meseci zaposlili milion i 200 hiljada radnika, što je najveće polugodišnje povećanje od 2006. Poboljšanje tržišta rada u Sjedinjenim Državama je suprotno situaciji u eurozoni.

Zvaničnici Evropske unije su danas saopštili da se broj zaposlenih radnika u 17 zemalja eurozone u poslednja tri meseca 2011, smanjio za 0,2 odsto, posle istovetnog smanjenja u prethodnom tromesečju.

Evropska unija je saopštila da nezaposlenost dostiže kritičan nivo u južnoj Evropi. Navodi se da je četvrtina radno sposobnih stanovnika Španije nezaposlena i da tržište rada ne pokazuje znake znatnijeg poboljšanja u prezaduženim Grčkoj i Portugaliji.

XS
SM
MD
LG