Linkovi

Nezaposlenost u SAD i dalje 8,3%


Njujorške javne biblioteke su partneri sa agencijom Workforce 1, koja spaja nezaposlene sa potencijalnim poslodavcima u privatnom sektoru.
Njujorške javne biblioteke su partneri sa agencijom Workforce 1, koja spaja nezaposlene sa potencijalnim poslodavcima u privatnom sektoru.

Prema podacima iz mesečnog izveštaja američkog Sekretarijata za rad, stopa nezaposlenosti u SAD stoji na prošlomesečnom nivou od 8,3 procenata. U februaru je, zapravo, otvoreno 227 hiljada novih radnih mesta, ali se veći broj nezaposlenih prijavio na tržište rada, zbog čega je stopa nezaposlenosti ostala nepromenjena u odnosu na januar. No, proteklih meseci beleži se rast zapošljavanja, a vlada navodi da se radi o širokom spektru zanimanja – od visoko plaćenih poslova, do onih sa niskom dnevnicom.

Najveći broj novih radnih mesta otvoren je u zdravstvu, ugostiteljstvu i sferi poslovnih i profesionalnih usluga. Nedavni ekonomski rast je, takođe, podstakao mnoge koji su odustali od traženja posla da se vrate na tržište rada. Neki od njih, pomoć u toj potrazi pronalaze – u javnim bibliotekama.

Iako ima magistarsku diplomu iz finansija, Sušana Gatri bila je bez posla dve godine pre nego što je, u decembru, u Njujorku otvorila malu fimu za poreske konsultacije. Svesna da mnoge nove firme u današnje vreme propadaju, iskoristila je biblioteku kao sredstvo da umanji taj rizik.

“Tu sam započela svoje istraživanje, još dok sam pisala magistarski rad. Razmatrala sam lokacije, ispitivala demografski sastav, kako bih mogla da dobro prođem i ne postanem deo statistike, još jedan preduzetnik čiji je posao propao posle godinu, dve rada”.

Njujorške javne biblioteke su partneri državne agencije Workforce 1 koja povezuje nezaposlene sa poslodavcima u privatnom sektoru. Agencija iz Njujorka prošle godine je uspela da nađe posao za 35 hiljada ljudi, među kojima je više od 500 zaposleno zahvaljujući nedavno otvorenim centrima unutar biblioteka, koji su namenjeni nezaposlenima.

Prošlog meseca, Workforce 1 je pomogao računovodji Žoržu Espinalu da nadje posao u konsultantskoj firmi Sušane Gatri. Espinal kaže da je biblioteka bolji resurs za nezaposlene od novina ili oglasa na internetu.

Ljudi moraju da budu povezani, da znaju koji su poslovi na raspolaganju, ko zapošljava, kada će da otvaraju nova mesta, kako da unaprede svoje znanje i veštine”.

Takve specifične informacije su u središtu saradnje biblioteka i agencije Workforce 1. Saradnja obuhvata i otvaranje centara te agencije u javnim bibliotekama, ili, u nekim slučajevima, otvaranje ispostave određene biblioteke u nekom od centara Workforce 1.

Direktorka javne biblioteke u Bruklinu, Linda Džonson, kaže da ta institucija nudi širok spektar usluga za nezaposlene – od časova za poboljšavanje pismenosti do regrutovanja. Ona dodaje da to iziskuje specijalnu obuku za bibliotekare.

“Naši radnici su obučeni da procene potrebe onih koji traže posao, pokažu kako se piše biografija, pripreme za razgovore za posao, pomognu u savladavanju prepreka”.

Džonson dodaje da bibliotekari takođe mogu da pomognu pojedincima da otvore e-mail adresu, što je ključno da bi se našao posao u eri kompjutera.

Sušana Gatri već ima 350 klijenata, a cilj joj da dođe do 500. Ona i Žorž Espinal kažu da žele da pomognu klijentima da identifikuju poreske olakšice koje im štede novac, koje bi možda, sami, prevideli. A kao nedavno zaposleni pojedinci, i oni će uskoro plaćati porez, što će na kraju nadoknaditi vladi trošak, koji je imala pomažući im da nađu posao.

XS
SM
MD
LG