Linkovi

Napad na ambasadu SAD u Sarajevu


Napad na ambasadu SAD u Sarajevu
Napad na ambasadu SAD u Sarajevu

Mevlid Jašarević, 23-godišnji vehabija iz Novog Pazara pucao je danas oko 15,40 sati na američku ambasadu u Sarajevu i tom priliko je puškom kalašnjikov ranio dvojicu policajaca. Nakon polučasovne intervencije policija je suzbila napad i onesposobila Jašarevića koji je sa povređenim nogama prebačen u sarajevsku bolnicu.

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen je potvrdio da su povređena dva policijaca, i da je jedan operisan zbog prostrelne rane, ali da je van životne opasnosti:

"Čovek izašao iz tramvaja i kalašnjikovim pucao na američku Ambasadu. Povređena su dva policajca. On je imobiliziran, ludak najverovatnije. Socijalna patologija."

Očevici tvrde da je u napadu, pored Jašarevića učestvovala jos najmanje jedna, a možda i dve osobe za kojom policija traga. Kao motiv svedoci navode napadačevu ogor-čenost zbog toga što Amerikanci ubijaju muslimane širom sveta.

Iako se incident dogodio u centru Sarajeva u vreme najveće gradske gužve, svedo-ci tvrde da napadač nije pokazivao nameru da puca na civile već je pozivao američke građane da izađu iz ambasade.

U saopštenju izdatom posle napada, Ambasada SAD u Sarajevu se zahvalila lokalnoj policiji na brzoj reakciji kojom je uspostavljen red oko Ambasade, a kako je ocenio član Predsedništva BiH Željko Komšić, ovaj događaj će, s obzirom na okolnosti svakako imati negativne posledice po Bosnu i Hercegovinu:

"Prvo ostaje da vidimo šta je ovo – da li je ovo akt pojedinca ili je reč o nečemu organizovanom. To ćemo da vidimo šta će reći naše sigurnosne službe. Ali, koliko god da je ovo napad na američku Ambasadu i indirektno na SAD, sigurno jeste da je ovo napad na Bosnu i Hercegovinu."

Srpski ministar policije Ivica Dačić, koga je o napadu informisao njegov kolega iz BiH Sadik Ahmetović, potvrdio je da napadač pripada vehabijama i da je prilikom po-slednje posete američke ambasadorke Meri Vorlik Novom Pazaru, Jašarević je priveden u policiju, jer je prilikom pretresa kod njega pronađen nož. Ovaj teroristički napad u Sarajevu još jedna je potvrda kolika opasnost preti od radiklanih islamističkih pokreta i da je u toj borbi neophodno savezništvo i partnerstvo svih policija i bezbednosnih službi širom sveta, rekao je Dačić, koji se nalazi u službenoj poseti Ohaju.

Viktoria Nuland, portparol Stejt Departmenta, na redovnom brifingu za novinare izrazila je zahvalnost lokalnoj policiji zbog brze reakcije kojom je zaustavljen napad na američku ambasadu u Sarajevu. Ona je istakla da je osoblje ambasade sada bezbedno, a da je bar jedan policajac zadužen za zaštitu ambasade ranjen u napadu.

Nuland je navela da, u tom trenutku, SAD imaju podatke o samo jednom napadaču, ali da podržavaju istragu koju sprovode vlasti u Bosni i Hercegovini. „U mislima smo uz one koji su rizikovali život da zaštite našu ambasadu“, istakla je predstavnica Državnog sekretarijata

XS
SM
MD
LG