Linkovi

Ajova-prvi test za republikance


Pristalica republikanskog pretendenta Rona Pola u Ajovi

Sjedinjene Države biraju predsednika za nešto više od 11 meseci. Medjutim, pre opštih izbora, Republikanska stranka mora prvo da izabere svog kandidata koji će biti protiv-kandidat predsedniku Baraku Obami. Tekuća trka za republikanskog kandidata puna je interesantnih preokreta – od kandidata koji se nije kvalifikovao za učešće na izborima u državi u kojoj živi do libertarijanca koji je izložen kritikama zbog toga što je navodno u prošlosti bio autor komentara koji odišu rasnom netrpeljivošću.

Svi republikanski kandidati su nasmejani kad vode kampanju na američkom srednjem zapadu. Stranački skupovi u Ajovi – koji predstavljaju prvi predsednički test – održavaju se u utorak 3. januara. Republikanska stranka u Ajovi ima devet pretendenata na stranačkim skupovima – takozvanim kokusima, ali politički analitičar Metju Daud ih sužava na svega trojicu kandidata:

„Ukoliko neko ne izmeni dinamiku u Ajovi, mislim da je ovo sada trka izmedju Rona Pola, Mita Romnija i Njuta Gingriča, koji svi nose veliki politički teret iz prošlosti i zabrinjavaju većinu republikanaca.“

Gingrič ima sopstvene brige – on nije podneo dovoljan broj kvalifikovanih potpisa da bi se takmičio na primarnim izborima u svojoj državi Virdžiniji. Virdžinija, 12-a po veličini država u SAD, smatra se jednom od ključnih na opštim izborima u novembru. Demokratski politički analitičar Džejms Karvil kaže:

„On se ne takmiči u Virdžiniji, što bi u tesnoj trci moglo dosta da znači. Drugo, to verovatno ukazuje na nešto drugo, odnosno da Gingričev štab nije bio spreman za ovo, nije bio u stanju da to izvede.“

Medjutim, Gingričeva kampanja vrlo se brzo fokusirala na nedavna sporna pitanja vezana za kongresmena Rona Pola. Pol je 1980-ih i 1990-ih objavljivao jednu publikaciju koja je sadržala rasistički, anti-semitski i anti-homoseksualni materijal.

Ovo su zbilja ružne stvari. I on za to nije znao?! Nije bio svestan toga a dovoljno je spreman da bude predsednik?“

Pol se odriče pomenute publikacije, tvrdeći da nije autor tekstova u njoj. Medjutim, YouTube video iz 1995. pokazuje nešto drugo:

„Publikacija se zove Izveštaj Rona Pola za opstanak i objavljivaću je svakog meseca.“

Pa ipak, kongresmen Ron Pol ima oduševljene pristalice koje vole njegovu skromnost. A to je važno u Ajovi u kojoj će glasati nešto više od 100 hiljada ljudi. Treći visoko kotirani kandidat je bivši guverner Masačusetsa, Mit Romni, koji je u Ajovi održao manje predizbornih skupova od nekih drugih pretendenata.

Romni hvali svoje poznavanje ekonomije u ovom novom reklamnom TV spotu. Medjutim, neki konzervativni republikanci žale se da on nije dovoljno konzervativan po drugim pitanjima. Dobra vest za sva tri kandidata je da gradjani Ajove još nisu izabrali jasnog favorita. Loša vest je da im ne preostaje mnogo vremena da se izbore za tu poziciju.

XS
SM
MD
LG