Linkovi

SAD: Saradnja ili konfrontacija?


Predsednik Obama na sastanku kabineta, 4. novemabr 2010.
Predsednik Obama na sastanku kabineta, 4. novemabr 2010.

Predsednik Obama pozvao je republikanske i demokratske lidere oba doma Kongresa na sastanak u Beloj kući. Sastanak će biti održan kada se predsednik vrati sa jednonedeljne turneje po Aziji i biće usredsređen na područja na kojima je moguće usaglasiti stavove.

Dva dana posle izbora na kojim su demokrate – kako je sam predsednik Obama rekao – „pregažene“, predsednik je izjavio da demokrate i republikanci sada moraju da rade zajedno:

„Hteo bih da sadržajno razgovaramo o tome kako možemo da pokrenemo program američkog naroda napred, a ne samo da se fotografišemo.“

Posle republikanskog izbornog cunamija, Vašingtonom kruže krilatice – saradnja, zajedničko učešće, kompromis...

„Rekao bih da postoje područja na kojima će nam biti veoma teško da se usaglasimo, ali mislim da tu ima i mnogo stvari o kojima možemo da se dogovorimo,“ istakao je predsednik Obama.

Džon Bejner, verovatni predsednik Predstavničkog doma je uzvratio:

„Predsednik je bio ljubazan da me pozove. Razgovarali smo o zajedničkom radu na prioritetima američkog naroda: smanjenju troškova, otvaranju radnih mesta.“

Predsednik Obama je juče izjavio da će biti otvoren za ideje republikanaca o zdravstvenom osiguranju:

Biće primera gde mislim da ćemo moći da popustimo i ubrzamo napredak koji smo već postigli.“

Tu je i pitanje produženja poreskih olakšica za srednju klasu za koje je predsednik Obama istakao da je jedan od njegovih prioriteta

Medjutim, ohrabreni velikim izbornim dobicima, neki republikanski lideri najavljuju da će krenuti svim snagama ka ostvarivanju sopstvenih prioriteta:

„Odlučni smo da zaustavimo program koji sami Amerikanci odbacuju i da krenemo u drugom pravcu. Sarađivaćemo sa administracijom dokle god je ona saglasna s narodom i suprotstavljaćemo joj se kada nije,“ poručio je lider republikanske manjine u Senatu Mič Mekonel.

Mekonel je danas takodje ponovio svoje obećanje da će glavni prioritet republikanaca biti ograničavanje predsednika Obame na jedan mandat.

XS
SM
MD
LG