Linkovi

Obama se zalaže za ratifikaciju sporazuma sa Rusijom


Nuklearna proba u Nevadi 1952.
Nuklearna proba u Nevadi 1952.

Predsednik Barak Obama kaže da želi da američki Senat ratifikuje sporazum o nuklearnom razoružanju sa Rusijom, poznat kao START, pre no što zakonodavci prekinu rad krajem godine.

Obama je danas rekao novinarima da je to pitanje tradicionalno dobijalo dvostranačku podršku. On je ukazao da bi ratifikacija tog sporazuma poslala snažan signal Rusiji da su Sjedinjene Države ozbiljne povodom smanjenja nuklarnih arsenala. Takodje je ukazao da bi potpisivanje sporazuma poslalo signal svetu da se Sjedinjene Države ozbiljno zalažu za neširenje nuklearnog naoružanja.

Pomenuti sporazum bi mogao da bude suočen sa daleko većim protivljenjem u Senatu ukoliko zakonodavci budu čekali da glasaju o tom pitanju posle dolaska novih senatora, uključujući nekoliko novih republikanaca, koji preuzimaju mesta u Kongresu u januaru. Članovi te stranke su izrazili zabrinutost da će pomenuti sporazum ograničiti američku raketnu odbranu i modernizaciju američkog nukelarnog arsenala.

Novi balans vlasti u Kongresu mogao bi da utiče na medjunarodna pitanja sada, kada republikanci čine većinu u Predstavničkom domu. Medjutim, većina analitičara očekuje da će efekat na predsednikovu politiku prema ratu u Avganistanu biti neznatan.

XS
SM
MD
LG