Linkovi

Vanredni kongresni izbori - upozorenje za obe stranke


Birači na primarnim izborima u tri američke države, u utorak su glasali za nove kandidate umesto aktuelnih članova Kongresa. Analitičari kažu da ovakvi rezulati ukazuju da će predstojeća godina biti teška za članove Kongresa uoči novembarskih kongresnih izbora.

Tridesetogodišnja karijera demokratskog senatora Arlena Spektera iz Pensilvanije, okončana je u utorak pobedom aktuelnog kongresmena Džoa Sestaka na primarnim izborima Demokratske stranke.

Spekter je do prošle godine bio republikanac, a tada je prešao u Demokratsku stranku. Sestak je u TV reklamama optužio Spektera da je promenio stranku, jer se brinuo za jedno radno mesto –sopstveno. Sestak, koji pokušava da iz Predstavničkog doma pređe u Senat, kaže da razume gnev birača.

„Ne možete ih kriviti. Naneta im je velika šteta. Političari u Vašingtonu im već dve decenije stvaraju probleme i birači ne veruju da će ih karijeristi izvući iz toga.“

Sestak će se na novembarskim izborima suočiti sa republikanskim kandidatom Petom Tumijem. U državi Arkanzas, umerena demokratska senatorka Blanš Linkoln, nije uspela da dobije većinu glasova na primarnim izborima protiv levičara iz sopstvene stranke i moraće sa njima das izadje na drugi krug izbor u junu. Dejvid Hokins je urednik nedeljnika Congressional Quarterly, jednog od vodećih štampanih i internetskih časopisa koji izveštavaju o Kongresu.

„Ovo će biti godina velikih gubitaka za aktuelne članove Kongresa, antivašingtonska godina, mada još nije jasno koliko će neravnomerno taj talas pogoditi demokrate. Ili čak, da li je to uopšte talas.“

Hokins ukazuje na specijalne izbore na kojima se birao zamenik kongresmena Džona Murte iz Pensilvanije. Njegov dugogodišnji pomoćnik i demokrata, Mark Kric, u utorak je pobedio, što je velika pobeda demokrata. Medjutim, jedan drugi aktuelni član Kongresa je poražen – u ovom slučaju to je ugledni republikanac, koji je izgubio u Kentakiju. Rend Pol, konzervativni aktivista republikanske baze koji se kandidovao pod stegom Pokreta čajanka, lako je pobedio državnog sekretara Kentakija, Treja Grejsona. Pol je sin kongresmena Rona Pola iz Teksasa i zagovornik vlade malog obima. Pol Mlađi je u svom pobedničkom govoru upozorio:

„Imam jasnu i glasnu poruku sa Čajanke. Dolazimo da ponovo preuzmemo vladu.“

Dejvid Hokins kaže da ova pobeda pokazuje da Čajanka, nacionalni pokret protiv vlade velikog obima i visokog poreza, ima moć i sposobnost da motiviše birače. Međutim, on kaže da bi pobede uz podršku pristalica Pokreta čajanke zapravo mogle da budu prepreka za republikance na kongresnim izborima u novembru

„Ovo je stari problem u politici, posebno američkoj, kada kandidat koji se dopada najdogmatskijim članovima stranke osvaja pobedu na primarnim izborima, ali često ima velike probleme da se dopadne širem izbornom telu.“

Stanka koja kontroliše Belu kuću istorijski gubi mesta u Kongresu posle prve dve godine mandata novog predsednika. Pitanje je koliko će mesta izgubiti predsednik Obama i demokrate ove godine.

Republikanci bi u novembru morali da osvoje 40 mesta, da bi stekli većinsku kontrolu u kongresnom Predstavničkom domu.

XS
SM
MD
LG