Linkovi

Pobeda demokrata u državi Vašington


Senatorka Peti Marej pobedila republikanskog protivkandidata
Senatorka Peti Marej pobedila republikanskog protivkandidata

Demokrate su uspele da zadrže još jedno mesto u američkom Senatu, pošto je Peti Marej, senatorka iz države Vašington, uspela da pobedi svog protivkandidata.

Marej je izabrana za četvrti mandat posle tesne trke sa republikancem Dinom Rosijem. On je priznao poraz kasno sinoć, pošto je ustanovljeno da Marej vodi sa 51 naspram 49% glasova. Glasovi iz te države se još prebrojavaju ali se smatra da Rosi ne može da nadoknadi razliku od 46,000 glasova koja ga trenutno deli od demokratske senatorke.

Demokrate su na kongresnim izborima izgubile šest mesta u Senatu, ali će i dalje imati kontrolu u tom telu sa 53 od 100 mandata, uključujući i dva mesta koja pripadaju nezavisnim kandidatima naklonjenim toj stranci.

Jedno mesto u Senatu još nije izvesno iako se pretpostavlja da će pripasti republikanskom ili nezavisnom kandidatu naklonjenom Republikanskoj partiji. Republikanska senatorka Lisa Markovski sa Aljaske izgubila je nominaciju svoje stranke koju je osvojio Džo Miler, kandidat sa podrškom konzervativnog pokreta „Čajanka“. Ona se medjutim ipak takmičila kao kandidat čije je ime dopisano na glasačke listiće, i prema najnovijim podacima vodi ispred Milera i demokrate Skota Mekadamsa.

Republikanci su preuzeli kontrolu nad Predstavničkim domom, osvojivši 61 mesto koje su prethodno držale demokrate, a kongres u novom sastavu počinje sa radom u januaru. Predsednik Obama preuzeo je odgovornost za gubitke svoje partije i pozvao republikanske i demokratske lidere u Kongresu da se sastanu, kasnije ovog meseca, i razmotre načine za medjusobnu saradnju.

XS
SM
MD
LG