Linkovi

Skupa predizborna kampanja


Jedan od političkih oglasa u Koloradu
Jedan od političkih oglasa u Koloradu

Tokom ovogodišnjih izbora u Sjedinjenim Državama, novac u vidu kampanjskih priloga, po svemu sudeći igra veću ulogu nego ikada ranije. Ovogodišnja odluka Vrhovnog suda je otvorila put za veće ulaganje korporacija i sindikalnih organizacija u televizijske oglase. Do sutrašnjih iizbora, na ovogodišnja nadmetanja za mesta u Predstavničkom domu, Senatu i za guvernerske pozicije, prema istraživanjima organizacija koje nadgledaju prikupljanje priloga, utrošiće se dve do tri milijarde dolara.

Pored kampanjskih govora, kandidatskih debata, pa čak i povremenog koškanja nezadovoljnih birača, beskrajno televizijsko oglašavanje je postalo pogonska sila ovogodišnje predizborne kampanje. Jedno od najintenzivnijih nadmetanja vode demokratski lider Senata Hari Rid i njegova republikanska suparnica Šeron Engl u Nevadi.

Mnoge oglase finansiraju organizacije koje nisu povezane sa političkim partijama, među kojima mnoge anonimno daju priloge i vrše veliki uticaj na kampanju.

Republikanci izgleda da imaju korist od povećanog dotoka novca zahvaljujući presudi Vrhovnog suda koji je u januaru ukinuo ograničenje trošenja korporacija i sindikata na kampanjske oglase. Ta promena je naravno izazvala pažnju i predsednika Baraka Obame, koji je pokrenuo pitanje finansiranja kampanjskog skupa u Ilinoisu od strane američke Trgovinske komore.

„Hoćete li da dozvolite da specijalni interesi Vol strita i Vašingtona, pa čak možda i mesta izvan naših obala, dođu ovde i kažu nam ko treba da nam bude senator.“

Politički savetnik bivšeg predsednika zadužen je za prikupljanje novca za republikance
Politički savetnik bivšeg predsednika zadužen je za prikupljanje novca za republikance

Trgovinska komora poriče da koristi novac iz inostranstva, a republikanci uzvraćaju udarac, uključujući i Karla Rova, političkog savetnika bivšeg predsedika Džordža Buša. Rov je povezan sa organizacijom koja prikuplja novac za republikanske kandidate.

„Ovo je očajnički politički potez Bele kuće, da bi se skrenula pažnja sa neuspešne ekonomske politike.“

Izborne kampanje u Sjedinjenim Državama su skupe i postaju sve skuplje, kaže analitičarka Suzan Tolkin.

„Kandidatura za položaj je skuplja nego ikada. Televizijsko oglašavanje je vrlo skupo.“

Smanjenje ograničenja na prikupljanje i trošenje kampanjskih priloga ove godine pomaže republikancima, kaže istoričar Alen Lihtmen.

„Zahvaljujući izmeni načina na koji Vrhovni sud tumači zakone, bogati darodavci mogu da daju ogromne novčane priloge za kampanju bez otkrivanja svog identiteta. Prema tome, republikanci prolaze mnogo bolje. Oni imaju takozvanu izvornu energiju koja nedostaje demokratama - od Pokreta „čajanka“ i dobijaju veliki novac.“

Ali Mišel Bernard, iz Nezavisnog foruma žena, kaže da novac pritiče republikancima zbog toga što se biračima više dopada njihova poruka o manjoj administraciji i žele da je upute predsedniku Obami.

„Bez obzira da li se radi o demokratama ili republikancima, ljudi se bune zbog količine novca kojim spoljašnje organizacije finansiraju kandidate, ali novac prati kandidate, a ne obrnuto.“

Demokrate pokušavaju da usredsrede pažnju na priloge za republikansku kampanju kao glavno pitanje, ali ankete do ovog momenta pokazuju da su birači najzabrinutiji za ekonomiju i posao.

XS
SM
MD
LG