Linkovi

Svet i izbori u SAD


Lider republikanaca u Predstavničkom domu Džon Bejner na konferenciji za novinare sa guvernerom Misisipija Hejlijem Barburom i liderom republikanaca u Senatu Mičom Mekonelom
Lider republikanaca u Predstavničkom domu Džon Bejner na konferenciji za novinare sa guvernerom Misisipija Hejlijem Barburom i liderom republikanaca u Senatu Mičom Mekonelom

Srednjoročni izbori u Sjedinjenim Državama možda neće promeniti američku inostranu politiku, ali svet ipak čeka da vidi kako će predsednik Obama da sarađuje sa novim, većinski republikanskim Predstavničkim domom.

Vest da je Demokratska partija predsednika Baraka Obame pretrpela poraz u Kongresu, nije izazvala iznenađenje. Iako prosečni Britanac nije pratio detalje izbornih nadmetanja, svi shvataju značaj onoga što se događa u Sjedinjenim Državama.

Vrlo je važno, vrlo je važno“, smatra jedna od anketiranih Britanki.

„Amerika je i dalje prilično dominantna sila, tako da sve što se tamo radi zaista utiče i na nas, naročito u pogledu finansijskog tržišta“, navodi jedan Britanac.

Berze u Londonu i u Nemačkoj, relativno su nepromenjene. Smatra se da bi političke promene mogle da budu dobre.

„U ekonomskom smislu, Vol strit voli ovakve situacije, jer smo mi usredsređeni na kratkoročne promene i volimo sigurnu situaciju“, kaže analitičar Oliver Rot.

Analitičari kažu da politika američkih Federalnih rezervi utiče na tržište više nego politika. Dejna Elin, viši saradnik na Međunarodnom institutu za strateške studije u Londonu, kaže da bi neuspeh predsednika Obame na unutrašnjem planu mogao da dovede do većeg preusmerenja na međunarodnu scenu.

„Postoji mogućnost da on posle ovoga postane predsednik usmereniji ka međunarodnoj politici, ali ne vidim nijedno područje na kojem bi mogao da postigne veliki uspeh.“

Ratifikacija novog START-a, koji su potpisali Obama i Medvedev, manje je verovatna zbog pobede republikanaca
Ratifikacija novog START-a, koji su potpisali Obama i Medvedev, manje je verovatna zbog pobede republikanaca

Zahvaljujući smanjenoj većini u Senatu, demokrate će možda imati probleme sa novim Sporazumom o smanjenju nuklearnog naoružanja.

„Ratifikacija novog sporazuma START sa Rusijom je sada manje verovatna i mislim da će malo evropskih država videti to kao dobru vest.“

Rešavanje iranskih nuklearnih ambicija je područje na kojem će predsednik možda morati da čini ustupke novom Kongresu.

Moguće je da će imati manju fleksibilnost na primer u pregovorima sa Iranom u vezi sa iranskim nuklearnim programom, jer ako bi tu ikada moglo da dođe do sporazuma, on bi podrazumevao ublažavanje američkih sankcija, koje u najvećoj meri uslovljava Kongres i mislim da će u tom smislu ovo biti tvrdokorniji Kongres od prethodnog.“

Na Bliskom istoku, i zamenik izraelskog ministra inostranih poslova i palestinski ministar inostranih poslova kažu da ne veruju da će se politika Sjedinjenih Država promeniti i misle da će Obamina administracija nastaviti da radi na sklapanju mira. Ipak, čuju se i zloslutne reči člana konzervativne partije Likud, koji smatra da su birači uputili jasnu poruku predsedniku Obami.

On bi trebalo da digne ruke od Jerusalima, trebalo bi da digne ruke od izraelskog naroda i nadam se da će shvatiti da izraelskom narodu ne može da nametne mirovni plan koji priželjkuje“, kaže član Kneseta Deni Danon.

Predsednik Obama je bio u Londonu aprila 2009, tokom svoje prve predsedničke turneje po Evropi. U tom trenutku je postojala velika nada da će on promeniti svet, a sada Britanija i njeni saveznici čekaju da vide da li će Obama nastaviti da se obraća svetu, ili će se okrenuti prema unutrašnjoj sceni da rešava domaće izazove.

XS
SM
MD
LG