Linkovi

SAD i Egipat o ljudskim pravima, bezbednosti...


Američki državni sekretar Džon Keri i egipatski šef diplomatije Sameh Šukri na konferenciji za novinare u Kairu

Sjedinjene Države ponovo su izrazile zabrinutost zbog velikog broja slučajeva kršenja ljudskih prava u Egiptu posle svrgavanja predsednika Mohameda Morsija s vlasti.

Američki državni sekretar Džon Keri doputovao je u Egipat, prvu etapu turneje po bliskoistočnim i azijskim zemljama. Bezbednost, privredna saradnja i ljudska prava teme su strateškog dijaloga američkih i egipatskih zvaničnika, prvog od 2009. godine.

Sjedinjene Države su ponovile svoju zabrinutost zbog rekordnog broja slučajeva kršenja ljudskih prava u Egiptu posle svrgavanja predsednika Mohameda Morsija.

Posle razgovora sa kolegom Samehom Šukrijem u Kairu, Keri je izjavio da su Sjedinjene Države bile "kristalno jasne" u iznošenju svog stava o ljudskim pravima i dodao da je sa Šukrijem imao" vrlo direktne razgovore" o tom problemu. Keri je rekao da je sa Šukrijem takođe razgovarao i nuklearnom sporazumu sa Iranom koji će, kako je rekao, doprineti većoj bezbednosti u regionu.

Šef američke diplomatije sutra putuje u Katar na sastanak Saveta zalivske saradnje, koji je sazvan nakon postizanja sporazuma o iranskom nuklearnom programu. U Dohi će se sastati sa ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovim s kojim će, između ostalog, razgovarati o situaciji u Ukrajini, Iraku i Siriji.

XS
SM
MD
LG