Linkovi

Greška na Volstritu oborila vrednosti deonica

  • Vesti Amerike

Strmoglavi pad vrednosti indeksa Dau Džonsa za gotovo 1.000 poena u četvrtak, izazvao je smanjenje vrednosti deonica širom sveta za čak 1 bilion dolara. Sa grčkom ekonomskom krizom i jučerašnjim neverovatnim padom na Volstritu, najvažniji evropski indeksi su danas zabeležili gubitke i do 5 odsto, dok su najveći azijski berzanski indeksi završili dan sa padom od 3 odsto. Vrednosti američkih berzanskih indeksa su tokom dana varirali.

Američka administracija pokrenula je istragu o jučerašnjih nekoliko minuta haosa na Volstritu, tokom kojih je vrednost indeksa Dau Džons pala za rekordnih gotovo 1.000 poena, a zatim skočila za 600.

"Odgovorni za kontrolu tržišta pažljivo ispituju situaciju kako bi zaštitili investitore i sprečili da se dogodi nešto slično. Rezultati istrage biće javno objavljeni isto kao i predlozi za odgovarajuće akcije”, izjavio je američki predsednik, Barak Obama.

Kao posledica najvećeg sunovrata vrednosti Dau Džonsa u istoriji, akcije na azijskim berzama su tokom jutra bile u padu, a većina investitora je i dalje na oprezu.

“To je verovatno bila najuznemirujuća transakcija koju ćemo ikada videti”, smatra berzanski analitičar, Art Hougan.

Do 14 sati po lokalnom vremenu u četvrtak, Dau je pao za 300 poena zbog nestabilne ekonomske situacije u Grčkoj. Posle samo 42 minuta indeks je pao za 411 poena, a zatim za 516 poena za neverovatna 2 minuta. U 14 sati i 46 minuta vrednost je pala za 707 poena, a u 14h i 48 min. - za 995 poena, završivši strmoglavi pad na 998 poena manje nego na početku dana. Drugim rečima, za samo 6 minuta, vrednost indeksa Dau Džons pala je za 587 poena.

Kao posledica, deonice nekih kompanija počele su dramatično da gube na vrednosti, tako da su na primer akcije kompanije “Procter and Gamble” u roku od nekoliko minuta pale sa 40 dolara na jedan cent.

Do kraja dana na Volstritu su se pojavile spekulacije da je za sve to bio kriv pritisak na pogrešan taster na kompjuteru. Naime, berzanski trgovac je otkucao da je prodao deonice u vrednosti od 16 milijardi, umesto 16 miliona dolara.

Ipak, ubrzo posle pada indeks Dau Džons je počeo da raste tako da je kraj dana završio sa padom od 347 poena.

“Ovo je jedini put da smo srećni što se berza završila sa padom od nešto više od 300 poena”, zaključuje Hougan.

NASDAQ je saopštio da će otkazati transakcije koje su se dogodile u nekoliko minuta drastičnog pada, s obzirom da je najverovatniji uzrok bila ljudska greška.

Mnogi ekonomisti su se pred otvaranje američke berze u petak ponadali da će pozitivni izveštaj o zaposlenosti u Sjedinjenim Državama ublažiti ekonomska kretanja. Prema najnovijem vladinom izveštaju, u aprilu je u Sjedinjenim Državama otvoreno 290 hiljada novih radnih mesta, što je najveći broj otvorenih novih radnih mesta u američkoj ekonomiji tokom jednog meseca za poslednje četiri godine.

“Ove vesti dolaze nakon prošlonedeljnog izveštaja da je bruto domaći proizvod Amerike u porastu. Znamo da je ekonomija tokom ove godine u porastu, a stabilna ekonomska situacija uliva privrednicima poverenje da prošire poslovanje i otvore nova radna mesta", rekao je Obama u Beloj kući.

Uprkos rekordnom broju novih radnih mesta u aprilu stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama je prošlog meseca skočila za dve desetinke procenta na 9,9 odsto.

Međutim, to je ironični sporedni efekat nedavnog spektra pozitivnih ekonomskih izveštaja, koji su očigledno ohrabrili 805 hiljada nezaposlenih Amerikanaca da nastave da tragaju za poslom.

U Sjedinjenim Državama građani se svrstavaju u kategoriju nezaposlenih samo ukoliko aktivno traže posao, tako da je povećanje broja onih koji traže posao negativno uticao na zvaničnu stopu nezaposlenih.

XS
SM
MD
LG