Linkovi

Smanjenje ekonomskog stimulativnog paketa


Šef američkih Federalnih rezervi, Ben Bernanki smatra da su niske kamatne stope i druge ekonomske mere i dalje neophodne kako bi se banke ohrabrile da ponovo počnu sa odobravanjem kredita, ali skreće pažnju da uporedo sa oporavkom ekonomije, Centralna banka postepeno i pažljivo smanjuje stimulativni paket.Bernanki nije precizirao kada bi moglo da dodje do povećanja kamatnih stopa.

Šef Federalnih rezervi je danas u obraćanju Kongresu ponovio da je period "velike panike" na početku finansijske krize primorao banke da drastično smanje pozajmice, što je zatim usporilo ekonomiju.

Centralna banka već neko vreme pokušava da podstakne ponovno davanje kredita Amerikancima time što bi se kamatne stope snizile skoro na nulu. Federalne rezerve su takodje iz niza složenih programa obezbedile dodatna finansijska sredstva za kredite, ali se ti programi postepeno gase.

Finansijska kriza je dovela do masovnog otpuštanja u Sjedinjenim Državama, ali se, zahvaljujući postepenom ekonomskom oporavku, broj izgubljenih radnih mesta smanjio.

Sekretarijat za rad izdao je danas saopštenje u kojem se navodi da je ove nedelje smanjen broj otpuštenih radnika koji su se prijavili za socijalnu pomoć za 14 hiljada u odnosu na prošlu sedmicu. Ukupan broj onih koji su podneli zahtev za pomoć za nezaposlene protekle nedelje iznosi 442 hiljade, što znači da stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama stoji na 9,7 odsto.

Brojni mediji prenose izjave ekonomista koji smatraju da je nizak nivo nezaposlenosti dovoljan indikator da se tržište rada stabilizuje posle recesije koja je gurnula stopu nezaposlenosti na najviši nivo u poslednjih nekoliko decenija.

Vlasti bi u petak trebalo da objave završnu procenu ekonomskog rasta u poslednjem tromesečju 2009, dok ekonomisti predvidjaju da će rast iznositi gotovo 6 odsto. Takodje se očekuje da će u petak biti objavljeno da je poverenje potrošača u malom porastu.

XS
SM
MD
LG