Linkovi

Šire se protesti u SAD


Protesti protiv Volstrita se iz Njujorka šire i na druge veće gradove u SAD
Protesti protiv Volstrita se iz Njujorka šire i na druge veće gradove u SAD

Protesti u Njujorku protiv Volstrita, odnosno ekonomskih nejednakosti u Americi i pohlepe velikih korporacija dobijaju na snazi, a policija je sinoć primenila silu nad demonstratima. Okupljanja su počela da se organizuju i u drugim američkim gradovima.

Američki predsednik Barak Obama danas je zaključio da su protesti protiv Volstrita neizbežna posledica postojećih nejednakosti:

“Demonstranti daju svoj glas mnogo većem problemu, što je način na koji funkcioniše naš finansijski sistem”.

Policija je prošle večeri u Njujorku primenila silu nad demonstrantima koji su pokušali da probiju barikade. Uhapšeno je više od 20 ljudi. Protesti u njujorškoj finansijskoj četvrti počeli su pre 3 nedelje, kada se desetina ljudi okupila kako bi iskazala svoj gnev zbog pohlep velikih korporacija. Ove nedelje, protesti su dobili na snazi kada se demonstrantima pridružilo nekoliko hiljada Amerikanaca, među kojima i predstavnici moćnih sindikata.

“Kada pokušavate da ukinete penzije, to znači da pokušavate da ukinete i sindikate koji bezbeđuju pristojne zarade. To je protivno američkim vrednostima,” kaže Hores Brigs, iz sindikata prevoznika.

Slični protesti su održani u Filadelfiji, Baltimoru i Los Anđelesu, a danas I u Vašingtonu. Bela kuća kaže da su demonstracije razumljive, međutim republikanski pretendent na predsedničku nominaciju Herman Kejn je u intervjuu za “Volstrit džornal” izneo drugačije mišljenje:

“Nemojte da krivite Volstrit, velike banke. Ako nemate posao i nista bogati, krivite sebe”.

XS
SM
MD
LG