Linkovi

SAD: Moguće smanjenje stimulativnih mera

  • Džim Rendl

Predsednik Federalnih rezervi Ben Bernanki

Američki investitori s nervozom iščekuju odluku federalnih rezervi o mogućem smanjenju stimulativnih mera za podsticanje ekonomskog rasta.

Mnogi ekonomisti smatraju da bi do toga moglo da dodje sredinom naredne godine, ali neki misle da bi federalne rezerve mogle da objave tu odluku već na kraju svog sastanka ove nedelje.

Ranije ove godine vrednost akcija na berzama naglo je pala kada su federalne rezerve objavile da bi mogle postepeno da počnu da smanjuju program stimulativnih mera. Šef federalnih rezervi Ben Bernanki rekao je da ekonomiji koja se oporavalja više neće biti potrebna pomoć od obimnog programa prodaje obveznica:

„Ukoliko podaci koje dobijamo budu potvrdili da ekonomija može da raste po umerenoj stopi postepeno ćemo da popuštamo sa 'dodavanjem gasa' i smanjivaćemo obim otkupa obveznica.“

Nacionalno udruženje za poslovnu ekonomiju saopštilo je da ekonomisti predvidjajuju veću stopu rasta ove godine kako bi sledeće godne ona dostigla 3 odsto. Na osnovu ankete svojih članova udruženje smatra da će veća stopa rasta značiti i manje potrebe za stimulativnim merama zbog čega bi program otkupa obveznica morao da bude smanjen sledeće godine.

Anketu je izradila Najantara Hensel sa Nacionalnog univerziteta za odbranu:

“Većina naših stručnjaka smatra da postoji verovatnoća od 80 odsto da će federalne rezerve smanjiti stimulativne mere 2014.“

Federalne rezerve su nastojale da podstaknu ekonomski rast otkako je recesija dovela da znatnog porasta nezaposlenosti. Prvo su kratkoročne kamatne stope smanjene gotovo na nulu, sa najavom da će ostati na tom nivou sve dok stopa nezaposlenosti ne padne ispod 6,5 odsto. Stvoren je i drugi program smanjenna dugoročnih kamatnih stopa kako bi se porodicama olakšalo dobijanje kredita za nove kuće i biznisima olakšala nabavka opreme.

Prema tom programu federalne rezerve otkupljuju obveznice u vrednosti od 85 milijardi dolara mesečno. Medjutim, Hensel kaže da svi podaci ne podržavaju smanjenje stimulativnhi mera:

„Mi vidimo neku vrstu rasta, ali ne tako dinamičnog i značajnog kao što se moglo očekivati.“

S druge strane, autori studije Američkog instituta za javno računovodstvo strahuju da bi nove nesuglasice povodom poreza i vladinih izdataka mogle da obeshrabre investitiore.

Jedan od autora studije Geri Lubin govorio je za Glas Amerike putem Skajpa:

„Gornja granica zaduživanja, sekvestar, pitanja zaštite patenata, i druga - zaista stvaraju neizvesnost koja dovodi do bojazni i ustezanja investitora da ulože više.“

Upravni odbor federalnih rezervi razmatraće pitanja ekonomske i monetarne politike na svom redovnom sastanku u utorak i sredu.
XS
SM
MD
LG