Linkovi

Pad zaposlenosti u SAD


Užurbane pripreme i dobro raspoloženje pred proslavu 4. jula - Dana nezavisnosti Sjedinjenih Država danas je pokvario najnoviji izveštaj o kretanjima na tržištu rada proteklog meseca. Iako je zabeležen manji porast plata zaposlenih u privatnom sektoru, ukupan broj zaposlenih opao je u junu po prvi put od početka tekuće godine. Predsednik Obama je medjutim optimista da je ekonomija ipak na pravom putu.

Najnoviji izveštaj Sekretarijata za rad ukazuje da je sve više Amerikanaca koji iz dana u dan ponavljaju - Potreban mi je posao.

Tokom juna, 125 hiljada ljudi ostalo je bez zaposlenja, što je brojka mnogo veća od očekivane. Sa ovim izveštajem okončan je petomesečni rast na tržištu rada.

“Moji radnici su uznemireni, mislim da su čak uplašeni”, kaže privatnik, Bil Bigal.

Uzrok ovako neočekivano visokog broja nazaposlenih je otpuštanje hiljada zaposlenih na određeno vreme u Birou za popis stanovništva, krajem prošlog meseca.

Džon Silvia, ekonomista iz firme “Vels Fargo” smatra da je opšti rast nezaposlenosti znak usporavanja ekonomskog rasta, ali ne i korak ka ponovnoj recesiji.

“Rast plata u privatnom sektoru je i dalje umeren što je upozorenje prevelikim optimistima koji su očekivali da se američka ekonomija vrati na normalu u vrlo kratkom roku. Postoje mnoge prepreke za ponovni ekonomski rast”, kaže Silvia.

Sektor proizvodnje jedna je od jačih strana američke ekonomije, međutim nove porudžbine za američke fabrike opale su za 1,4 odsto u maju što ukazuje na pad potražnje robe. Pozitivno kretanje proteklog meseca zabeleženo je u privatnom sektoru, gde je zaposleno 83 hiljade radnika.

“Nema sumnje da se krećemo u dobrom smeru, ali ne dovoljno brzo koliko bi većina Amerikanaca želela – u šta sam se ponovo uverio tokom posete Viskonsinu ove nedelje”, izjavio je predsednik SAD, Barak Obama.

Predsednik Obama danas je najavio početak programa uvodjenja brzog interneta u mesta bez broadbend konekcije, što će obezbediti pet hiljada novih radnih mesta. Republikanci istovremeno skreću pažnju da nezaposlenost u zemlji iznosi 9,5 odsto i okrivljuju Demokrate za blokiranje procesa u Kongresu što bi moglo da znači kraj pomoći za milione nezaposlenih Amerikanaca.

“Umesto što za sve krive Džordža Buša, trebalo bi da se pogledaju u ogledalo i shvate da mnogi neće dobiti pomoć ovog meseca”, smatra republikanski kongresmen iz Teksasa, Kevin Brejdi.

Amerikanac, koga je intervjuisala TV mreža ABC, a koji je već dve godine bez posla, stao je u red sa stotinama drugih, koji su se prijavili za posao čistača u školama u Detroitu.

Od početka recesije, sedam i po miliona radnih mesta je zatvoreno, a mnogi Amerikanci su – razočarani slabom ponudom - čak i prestali da traže posao.

XS
SM
MD
LG