Linkovi

Manja inflacija u SAD


Kupci ispred prodavnice "Kostko" u mestu Mauntin Vju u Kaliforniji (arhiv)
Kupci ispred prodavnice "Kostko" u mestu Mauntin Vju u Kaliforniji (arhiv)

Prema današnjem izveštaju sekretarijata za rad, inflacija u Sjedinjenim Državama je donekle ublažena u martu, pošto su cene porasle samo za 0,3 odsto, nešto manje nego prethodnog meseca.

Prema istom izveštaju, van nestabilnih sektora energenata i hrane cene su porasle samo za 0,2 odsto. Analitičari ocenjuju da niska stopa inflacije znači da će američka centralna banka moći da zadrži kamatne stope na trenutno veoma niskom nivou. Takva politika ima za cilj da stimuliše ekonomiju omogaćavajući poslovnim kompanijama da lakše dodju do kredita za kupovinu opreme i otvaranje novih radnih mesta.

Prema jučerašnjem odvojenom izveštaju sekretarijata za rad broj Amerikanaca koji su se prošle nedelje prvi put prijavili za nadoknadu za nezaposlenost porastao je za 13 hiljada – na ukupno 380 hiljada. To je najveći broj takvih zahteva u protekla dva meseca. Analitičari ocenjuju da taj podatak znači da američko tržište rada nastavlja da se oporavlja, ali da je tempo oporavka donekle usporen.

Istovremeno, u izveštaju o spoljnotrgovinskoj razmeni ukazuje se da se deficit Sjedinjenih Država u toj oblasti smanjio u martu za više od 12 odsto, što je najniži nivo u protekla četiri meseca. Smatra se da su glavni razlozi smanjenja spoljnotrgovinskog deficita – manji uvoz nafte i naftnih derivata, kao i manja potražnja za kineskim proizvodima.

XS
SM
MD
LG