Linkovi

Bez posla skoro 14 miliona Amerikanaca


Bez posla skoro 14 miliona Amerikanaca

Američka ekonomija je u maju dodala samo 54 hiljade radnih mesta što je najmanji porast od septembra prošle godine.Prema današnjem izveštaju sekretarijata za rad nezaposlenost je porasla za 0,1 odsto – na 9,1 odsto.

Zbog budžetskih problema lokalne i vlade saveznih država ukinule su 29 hiljada radnih mesta. Manji broj radnih mesta ukinut je i u industriji, a samo je u zdravstvu otvoreno 17 hiljada novih radnih mesta.

Ekonomisti su očekivali da će broj novih radnih mesta biti veći i procenjuju da bi američka ekonomija svakog meseca trebalo da ostvari razliku od 200 hiljada novih radnih mesta da bi se stopa nezaposlenosti značajnije smanjila.

Današnji podaci takodje znače da je bez posla gotovo 14 miliona Amerikanaca, dok mnogi koji žele puno zaposlenje mogu da nadju samo poslove sa ograničenim radnim vremenom.

Predsednik Obama je danas nastojao da pokaže da je njegova administracija aktivno angažovana u poboljšanju ekonomske situacije u zemlji i time uzvrati na kritike republikanaca povodom nepovoljnih ekonomskih izveštaja.

Tokom posete Krajslerovoj fabrici u Tolidu, u državi Ohajo, Obama je naglasio da je vladina pomoć omogućila američkim proizvodjačima automobila - Krajsleru i Dženeral Motorsu da izbegnu bankrotstvo i spasila mnoga radna mesta, kao i automobilsku industriju u celini. Obama je takodje naveo da su te dve kompanije vratile najveći deo hitnih vladinih zajmova. On je naglasio da je američka ekonomija u proteklih 15 meseci dodala 2 miliona radnih mesta, ali je priznao da će oporavak biti spor i postepen i da će zahtevati još dosta vremena.

XS
SM
MD
LG