Linkovi

Bolje stanje na tržištu rada SAD


Obraćajući se američkim veteranima, predsednik Obama je pozdravio izveštaj o zapošljavanju ali i primetio da je potreban veći rast.
Obraćajući se američkim veteranima, predsednik Obama je pozdravio izveštaj o zapošljavanju ali i primetio da je potreban veći rast.

Jučerašnji dan bio je najgori na Volstritu u gotovo tri godine – berza je pala za gotovo 500 poena. Medjutim, današnji podaci pružaju tračak nade u oporavak posustale američke ekonomije.

Posle jučerašnjeg strahovitog pada akcija na Volstritu, berza se, jutros, na kratko oporavila zahvaljujući dobrim vestima iz Vašingtona. Sekretarijat za rad je saopštio da je prošlog meseca otvoreno 117.000 novih radnih mesta – što je više nego što su analitičari očekivali. Stopa nezaposlenosti pala je sa 9,2 na 9,1 procenat.

Jučerašnji gubici bili su najgori dan na Volstritu od decembra 2008. U protekle dve nedelje, iščezla su ulaganja investitora u vrednosti od 940 milijardi dolara. Prosečan privatni penzioni fond izgubio je blizu 12,000 dolara.

Najbolje što ljudi mogu da urade je da ne podležu strah i panici koju smo videli na berzi, posebno juče. To bi bio najgori način da zaštite svoju uštedjevinu“, upozorila je Melodi Hobson, predsednica kompanije "Ariel Investments."

Anemični rast privrede u drugom kvartalu godine, usporavanje industrije i pad potrošnje prvi put u gotovo dve godine, podstakli su strah od nove recesije.

Američka privreda gubi zamah“, upozorava ekonomski konsultant Hju Džonson.

Globalna ekonomska neizvesnost nije samo posledica slabljenja američke ekonomije, iako bitka oko granice zaduživanja svakako nije bila korisna.

U SAD i evro-zoni u suštini imate isti problem. Velika dužnička kriza vlada u oba regiona“, primetio je Martin Heneki, stručnjak organizacije "Tyche Group".

Predsednik Barak Obama je danas, obraćajući se američkim veteranima, takodje ukazao na globalne probleme.

Nema sumnje da je ovo bila burna godina. Prebrodili smo posledice „arapskog proleća“ na zalihe nafte i gasa, posledice cunamija i zemljotresa u Japanu na snabdevanje, bila je tu velika ekonomska neizvesnost u Evropi, a berze širom sveta su pretrpele udarce“.

Obama je pozdravio izveštaj o zapošljavanju ali je rekao da je potreban veći rast da bi se nadoknadilo više od osam miliona poslova izgubljenih u vreme recesije.

On je, ipak, izrazio optimizam: „Prebrodićemo ovo, stvari će se popraviti, i to ćemo ostvariti zajedno“.


XS
SM
MD
LG