Linkovi

Šta sadrži finansijska reforma?

  • Vesti Amerike

Šta sadrži finansijska reforma?

Predstavnički dom je već usvojio svoju verziju finansijske reforme, a ukoliko se to dogodi i u Senatu, dva doma bi trebalo da se dogovore o zajedničkoj verziji pre nego što ona bude upuchena predsedniku na potpis. Šta predložene mere sadrže i kako bi one mogle da promene način na koji se posluje na Vol stritu?

U dugo očekivanom govoru u Vol stritu, predsednik Obama je izneo ključne principe svog plana za reformu finansijskog sistema.

"Verujem u moć slobodnog tržišta, ali slobodno tržište nikada nije bilo zamišljeno kao dozvola da zgrabite sve što možete, kako god možete", ukazao je američki predsednik.

Bez reforme, Obama kaže da će Vol Strit nastaviti da dejstvuje kao kockarnica.

Predsednikovo rešenje – nova pravila i veći nadzor u tri široka ali sasvim određena sektora.

Oni obuhvataju povećanu regulaciju i transparentnost na tržištima derivativnih instrumenata – tako nazvanih zbog toga što im vrednost proizlazi iz drugih roba.

Derivativni instrumenti povezani sa hipotekrnim kreditima se okrivljuju za propast velikih finansijskih institucija, među kojima je i investiciona firma "Liman braders“, koja je pretrpela velike gubitke kada su Amerikenci počekli da kasne sa otplatom svojih hipotekarnih kredita.

Drugi predlog je služba za finansijsku zaštitu potrošača – koja bi Federalnim rezervama dala veća ovlašćenja za regulaciju finansijskih proizvoda.

Pojedini trgovci priznaju da su reforme potrebne, ali brinu o detaljima.

"U tome uistinu ne biste mogli da nađete ništa pogrešno. Ali smatram da treba da vidimo detalje“, kaže Dorin Mogavero, dok Berni Mekšeri, takodje trgovac dodaje - "To je sveukupno bio umereni govor i nije bio napad na Vol strit, čega su se mnogi od nas pribojavali.“

Najsporniji od predsednikovih predloga je onaj o uspostavljanju fonda od 50 milijardi dolara, koji bi obezbedile banke, za pokrivanje velikih neuspeha.

Lider senatske manjine Mič Mekonel tvrdi da bi se finansijskim institucijama time olakšalo spasavanje - "Administracija kaže da hoće da prekine otkupljivanje, a ja joj poručujem da to i dokaže.“

Republikanski senator Orin Heč kaže da demokrate idu prebrzo - "Ovo zaista moramo da rešimo kako treba, jer bismo – ako to ne učinimo – mogli da ugasimo inovaciju, da ugušimo slobodno tržište, ugušimo ekonomiju i napravimo veću štetu od koristi.“

Ali demokrate, među kojima je i lider senatske većine Hari Rid, tvrde da će veća šteta biti ako se ništa ne uradi.

"Koliko god pokušavate da izvrnete i skrenete ovu raspravu, reforma Vol strita dolazi.“

Nezavisni analitičari kažu da će s obzirom na ekonomsku situaciju reforma verovatno proći.

Ipak, glavni ekonomista u firmi "Standard end Pur“, Dejvid Vajs, kaže da problemi time neće nestati.

"Moje mišljenje je da bi se time sprečilo ponavljanje nekih od izričitih stvari koje su dovele do krize. Međutim, mogu s priličnom izvesnošću da vam garantujem da će finansijske kompanije pronaći načine da rade stvari koje će idući put dovesti do toga da stvari krenu pogrešnim putem“, smatra Vajs.

Ankete pokazuju da je javnost raspoložena za predložena ograničenja Vol strita, dok se ekonomija bori da se oporavi od produžene recesije koja je dovela do dvocifrene nezaposlenosti i dubokog nezadovoljstva miliona Amerikanaca.

XS
SM
MD
LG