Linkovi

Dau Džons pozitivno završio ponedeljak


Dau Džons je kraj jučerašnjeg radnog dana dočekao na nivou na kome nije bio još od 2008. I mada se još neki pozitivni ekonomski indikatori ne mogu poreći, nisu baš svi stručnjaci ubeđeni da je američka privreda na postojanom putu oporavka.

Da li je ovo znak da su dobra vremena ponovo tu? Dau Džons je završio dan iznad 11 hiljada prvi put u poslednjih godinu i po!

"Berza navodi na pogrešne zaključke", upozorava Beri Ritholc iz firme "Fusion IQ".

Neki analitičari kažu da se ne treba zaletati.

"Dau nije vodeći indikator, štaviše mislim da uopšte nije indikator bilo čega", kaže Kris Tornberg iz kompanije "Beacon Economics".

Tu su međutim ekonomski pokazatelji koji se ne mogu osporiti. Prema podacima Sekretarijata za rad, u martu je otvoreno 162 hiljade radnih mesta – najviše u poslednje tri godine.

"Broj prosečnih radnih sati tokom nedelje je u porastu, zapošljavanje stalnih i privremenih radnika takođe. To su sve pokazatelji da će tržište rada ojačati tokom godine", navodi Tornberg.

Zato neki tvrde da je berza samo očekivani odraz svih dobrih vesti, kao što su poboljšanje maloprodaje, pet uzastopnih meseci pojačane potrošnje na malo i veće porudžbine trajne robe.

Čak je i prodaja automobila u martu skočila za 37 odsto, uprkos izostanku podsticaja za kupovinu.

"Berza je često pokazatelj prosečnom Amerikancu u kakvom je stanju ekonomija, koji pomisli da bi mogao da potroši više novca, i tako se privreda pokreće, jer poslodavci zapošljavaju, a onda berza skače još više", objašnjava saradnik TV mreže "ABC", Čarls Herman.

Ali bez obzira na to što ekonomija možda daje sve više znakova života, ostaje mnoštvo potencijalnih opasnosti, poput preostalih loših stambenih zajmova i suviše vladinih pozajmica.

"Moramo da budemo oprezni, jer ni u kom slučaju nismo na sigurnom", kaže Tornberg.

Još jedna obeshrabrujuća vest je da kako ekonomija jača, tako će rasti i kamatne stope, što će i te kako imati uticaja na sposobnost pojedinaca i malih i srednjih preduzeća da podižu neophodne kredite.

XS
SM
MD
LG