Linkovi

Usporena stopa inflacije


U aprilu je prosečna cena benzina iznosila više od 4 dolara po galonu.
U aprilu je prosečna cena benzina iznosila više od 4 dolara po galonu.

Pad cena benzina je prošlog meseca doprineo usporavanju stope inflacije u Sjedinjenim Državama. U današnjem izveštaju Sekretarijata za rad se navodi da su se opšte maloprodajne cene u maju povećale za 0,2 odsto, što je manje od aprilskog povećanja od 0,4 odsto.

Međutim, ako se izdvoje promenljive cene u sektorima energetike i hrane, cene u ekonomiji su prošlog meseca porasle za 0,3 odsto, što je najviše u gotovo tri protekle godine. U odnosu na prethodnu godinu, potrošačke cene se se povećale za 3,6 odsto, što je najviše godišnje povećanje od oktobra 2008. Takozvane „bazne“ cene su se tokom godine povećale za 1,5 odsto, što je i dalje u bezbednim okvirima Federalnih rezervi.

<!--IMAGE--

Bajden o budžetskom deficitu

Za to vreme, potpredsednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden danas se osmi put sastao sa dvostranačkim odborom zakonodavaca koji pravi plan za smanjenje nacionalnog budžetskog deficita.

Bajden sa članovima Kongresa pregovara o obimu i vrstama ušteda koje bi mogle da se sprovedu uz neophodno povećanje granice nacionalnog duga. Republikanci, koji imaju većinu u Predstavničkom domu, tvrde da neće prihvatiti povećanje duga, ako predsednik ne pristane na velika smanjenja budžeta. Sadašnja zakonska granica zaduženja od 14 hiljada i 300 milijardi dolara, dostignuta je prošlog meseca, a američki zvaničnici kažu da će im vanredne mere omogućiti isplatu prispelih rata na ceo sadašnji dug do 2. avgusta.

XS
SM
MD
LG