Linkovi

Ekonomija SAD i dalje ranjiva


Ekonomija SAD i dalje ranjiva
Ekonomija SAD i dalje ranjiva

Američka ekonomija, iako u porastu, i dalje je ranjiva na spoljne uticaje, tako da je - zbog poremećaja do kojih je došlo posle zemljotresa i cunamija u Japanu, te skoka cena benzina - rast sporiji od očekivanog.

Predsednik američke Centralne banke Ben Bernanki juče je izneo sumornu ekonomsku prognozu za period do kraja tekuće godine. Posle sastanka Federalnog odbora za otvoreno tržište i monetarnu politiku, Bernanki je rekao novinarima da će rast do kraja godine biti oko 2,8 odsto, što je oko 0,4 odsto niže od dosadašnjih procena. Sada se postavlja pitanje - šta je potrebno da se desi da bi se situacija promenila?

On je optimističan da će se ekonomija oporaviti, samo ne tako brzo kao što je predvideo pre nekoliko meseci. Šef američkih Federalnih rezervi, Ben Bernanki u sredu je rekao da bi faktori koji utiču na sporiji rast ekonomije, mogli da budu prisutni i iduće godine.

"Neke otežavajuće okolnosti koje nas brinu - kao što si problemi u sektoru nekretnina – mogle bi da budu snažnije i upornije nego što smo mislili“, rekao je Bernanki.

Tržište nekretnina međutim nije jedino koje usporava ekonomiju. Bernanke je za trenutno stanje okrivio visoke cene benzina i “privremene probleme” kao što su visoke cene hrane i poremećaj nabavke koji su izazvali zemljotres i cunami u Japanu.

“Pozitivna stvar je to što su ovo privremeni problemi, zapravo cene benzina su pale, pre samo nekoliko nedelja plaćali smo 4 dolara za galon, a sada je cena pala na 3 i po. Posledice zemljotresa u Japanu su takođe privremene. Japan se brzo oporavlja”, priča ekonomski analitičar, Mark Zendi.

Ali pitanje je šta to znači za milione običnih građana koji traže posao.

“Znači da će tržište rada nastaviti da raste - federalne rezerve očekuju povećanje broja radnih mesta, ali to neće biti tako lako”, kaže Zendi.

Mnogi se takođe pitaju i da li je sada pravo vreme za kupovinu kuće ili stana.

“Ovo je prilično dobro vreme za kupovinu nekretnina jer su cene pale, a sa njima i kamatne stope koje su sada niže nego ikada pre”, objašnjava Zendi.

Međutim, možda ne treba žuriti sa kupovinom. Bernanki je ponovio obećanje da će kamatne stope zadržati na niskom nivou. Većina privatnih ekonomista smatra da će Federalne rezerve zadržati niske kamatne stope još barem godinu dana. A za one koji planiraju da se penzionišu – Zendi poručuje:

“Ne bi trebalo da očekujete mnogo zarade na ušteđevinu – barem ne još nekoliko godina.”

Ekonomske procene su saopštene posle dvodnevnih konsultacija najviših bankarskih zvaničnika i posle nekoliko razočaravajućih ekonomskih izveštaja. Zvaničnici Federalnih rezervi su glasali da se kamatna stopa zadrži na ekstremno niskom nivou - od nula do 0,25 odsto, na kojem je i bila.

XS
SM
MD
LG