Linkovi

Ekonomija SAD raste brže


Ekonomija SAD raste brže
Ekonomija SAD raste brže

Američka ekonomija rasla je tokom poslednjih nekoliko meseci prošle godine brže nego što se ranije smatralo.

Prema danas objavljenom izveštaju Sekretarijata za trgovinu, bruto domaći proizvod je u poslednja tri meseca 2010. godine rastao po godišnjoj stopi od 3,1 odsto, što je 0,3 procenta brže od ranije procenjenog. Stručnjaci redovno revidiraju svoje procene privrednog rasta kada novi podaci postanu dostupni.

Bruto domaći proizvod je najšira mera privrednog rasta jer uzima u obzir sve proizvode i sve usluge u okviru države.

Tokom čitave prošle godine američki bruto domaći proizvod porastao je za 2,9 procenta, odnosno najviše u proteklih 5 godina.

Međutim, neki ekonomisti smatraju da bi u tekućem kvartalu rast mogao da se uspori jer novac koji bi mogao da podstakne potražnju za robom i uslugama odlazi na povećane troškove za gorivo.

Ekonomisti takođe nastoje da izračunaju koliku štetu će cunami i nuklearna kriza u Japanu naneti američkoj ekonomiji, pošto su neke japanske fabrike auto, avio i elektronskih delova privremeno obustavile proizvodnju, izazvavši probleme u drugim zemljama, uključujući SAD.

Zbog svih navedenih problema potrošači su u martu izražavali veći pesimizam. Prema današnjem izveštaju Univerziteta države Mičigen, indeks raspoloženja potrošača u Americi pao je na najniži nivo u proteklih više od godinu dana.

XS
SM
MD
LG