Linkovi

Fič zadržao najviši rejting SAD

  • Vesti Amerike

Sedište agencije za kreditni rejting "Fič"

Kreditna agencija Fič zadržala je najviši kreditni rejting za Sjedinjene Države. Ta agencija navodi da će kreditni rejting Vašingtona i dalje biti "trostruko A" jer je američka ekonomija fleksibilna, raznovrsna i bogata što zemlji omogućava da se prilagodi šokovima tržišta.

Odluka Fiča o rejtingu usledila je nakon smanjenja kreditnog rejtinga Amerike od strane agencije Standard i Purs što je izazvalo oštar pad vrednosti vodećih indeksa na globalnim berzama.

U medjuvremenu, u nizu izveštaja iznosi se mešovita slika o američkoj ekonomiji. Današnji podaci Sekertarijata za trgovinu ukazuju da je broj stambenih jedinica u izgradnji pao za 1,5 odsto u julu. Ukoliko se izgradnja nastavi istim tempom čitavu godinu, biće izgradjeno samo 604.000 domova. Stručnjaci navode da je to daleko ispod nivoa zdravog tržišta nekretnina.

U nezavisnom izveštaju ukazuje se da je industrijska proizvodnja porasla u julu kad su proizvodjači automobila počeli da se oporavljaju od poremećaja u snabdevanju rezernim delovima uzrukovanih prirodnim katastrofama u Japanu. Takodje, najveći trgovinski lanac na svetu, Volmart, nije uspeo da poveća prodaju u Sjedinjenim Državama, ali je njegova globalna prodaja u drugom kvartalu porasla za 5,7 odsto.

XS
SM
MD
LG