Linkovi

Fič zadržao najviši rejting SAD


Sedište agencije za kreditni rejting "Fič"
Sedište agencije za kreditni rejting "Fič"

Kreditna agencija Fič zadržala je najviši kreditni rejting za Sjedinjene Države. Ta agencija navodi da će kreditni rejting Vašingtona i dalje biti "trostruko A" jer je američka ekonomija fleksibilna, raznovrsna i bogata što zemlji omogućava da se prilagodi šokovima tržišta.

Odluka Fiča o rejtingu usledila je nakon smanjenja kreditnog rejtinga Amerike od strane agencije Standard i Purs što je izazvalo oštar pad vrednosti vodećih indeksa na globalnim berzama.

U medjuvremenu, u nizu izveštaja iznosi se mešovita slika o američkoj ekonomiji. Današnji podaci Sekertarijata za trgovinu ukazuju da je broj stambenih jedinica u izgradnji pao za 1,5 odsto u julu. Ukoliko se izgradnja nastavi istim tempom čitavu godinu, biće izgradjeno samo 604.000 domova. Stručnjaci navode da je to daleko ispod nivoa zdravog tržišta nekretnina.

U nezavisnom izveštaju ukazuje se da je industrijska proizvodnja porasla u julu kad su proizvodjači automobila počeli da se oporavljaju od poremećaja u snabdevanju rezernim delovima uzrukovanih prirodnim katastrofama u Japanu. Takodje, najveći trgovinski lanac na svetu, Volmart, nije uspeo da poveća prodaju u Sjedinjenim Državama, ali je njegova globalna prodaja u drugom kvartalu porasla za 5,7 odsto.

XS
SM
MD
LG