Linkovi

Manje otkaza u SAD


Amerikanci stalno traže prilike za zapošljavanje

Broj novih zahteva za nadoknadu za nezaposlene u Sjedinjenim Državama, pao je na najniži nivo u protekla četiri meseca, što ukazuje da kompanije otpuštaju manje radnika. Američka vlada je danas saopštila da je prošle nedelje 395 hiljada nezaposlenih radnika prvi put podnelo zahteve za novčanu pomoć, što je pad od sedam hiljada u odnosu na prethodnu nedelju. To je najniži broj novih molbi za nadoknadu od početka aprila.

Medjutim, analitičari kažu da broj zahteva za pomoć nezaposlenima možda ne ukazuje da kompanije zapošljavaju više radnika, nego da ih manje otpuštaju. Oporavak američke privrede su usporili duga borbe oko podizanja granice zaduživanja SAD i prvog smanjenja kreditnog rejtinga u istoriji Amerike i potom znatni pad vrednosti vodećih indeksa na berzama. Američke kompanije zbog toga oklevaju da zaposle nove radnike, iako su saopštile da na raspolaganju imaju više od hiljadu milijardi dolara gotovine.

Oko 14 miliona Amerikanaca je i dalje bez posla, a oko sedam miliona i 400 hiljada dobija vladinu pomoć i pokušava da pronađe posao. Ekonomski stručnjaci navode da broj novih zahteva za povlastice nezaposlenima mora u dužem periodu da padne ispod 375 hiljada, pre no što bi moglo da dođe do većeg smanjenja stope nezaposlenosti koja je trenutno 9,1 odsto.

Obama o problemu nezaposlenosti

Predsednik Barak Obama je danas posetio fabriku automobilskih baterija u Holandu, u državi Mičigen, u kojoj se očekuje da se zahvaljujući federalnoj pomoći otvori oko 150 radnih mesta u proizvodnji baterija za hibridne i električne automobile u Mičigenu i obližnjem Viskonsinu.

Obama je rekao da ekonomija ne raste dovoljno brzo i da nije zadovoljan kongresnim zastojem koji je podrio poverenje javnosti. Predsednik je apelovao na prisutne da pozovu svoje predstavnike u Kongresu i zatraže im da usvoje postojeće zakonske predloge za povećanje obima poreze na prihod, finansiranje izgradnje puteva i autorizaciju sporazuma o slobodnoj trgovini. Obama je naglasio da će usvajanje tih zakona pomoći da se ponovo zaposle pripadnici vojske koji se vraćaju iz rata.

XS
SM
MD
LG