Linkovi

Porast nezaposlenosti u SAD


Predsednik Obama je ovih dana u više javnih nastupa isticao uspehe svoje ekonomske politike. Medjutim, analitičari primećuju da je uprkos nekim uspesima najveći problem za ekonomiju ujedno i politički najopasniji za predsednika i njegovu demokratsku stranku. Radi se o nezaposlenosti. Najnoviji vladini podaci objavljeni danas nisu u tom smislu doneli olakšanje.

Nezaposlenost se povaćala drugi mesec za redom. To je lošije nego što su ekonomisti predvidjali. U julu je izgubljena 131 hiljada radnih mesta, pošto su privremeno zaposleni radnici za popis stanovništva završili svoj posao, dok je porast broja radnih mesta u privatnom sektoru bio slab. Ekonomska savetnica Bele kuće Kristina Romer upozorila je da ne bi trebalo pridavati preveliki značaj mesečnom izveštaju.

Potrebni su nam bolji pokazatelji ako želimo da smanjimo stopu nezaposlenposti.“

Stopa nezaposlenosti ostala je visoka – 9,5 odsto, što potvrdjuje da radnici koji su već duže vreme nezaposleni možda odustaju od traženja posla.

Nezaposlenost ne pokazuje znake smanjenja. Sa ovim sporim tempom biće potrebna čitava decenija da se vratimo na normalni nivo“, smatra republikanski kongresmen iz Teksasa Kevin Brejdi.

Medjutim, nije samo izveštaj za jul loš. Sekretarijat za rad je objavio i izmene u izveštajima za maj i jun navodeći da je otvoreno 97 hiljada radnih mesta manje nego što je prvobitno javljeno. To ukazuje da se ekonomski oporavak usporava.

Tokom leta, poverenje u ekonomiju koje je već bilo slabo dodatno je umanjeno“, navodi analitičar Den Arnal.

92 odsto Amerikanaca sada smatra da je ekonomija u lošem stanju a to je i loša vest za predsednika Obamu i demokrate koji pokušavaju da ubede glasače da njihova ekonomska politika postiže rezultate.Medjutim, predsedenik Obama se tokom posete jednoj kompaniji u Merilendu fokusirao na pozitivnu stranu izveštaja – da je privatni sektor otvorio 71 hiljadu novih radnih mesta.

"Broj radnih mesta je u porastu u privatnom sektoru već sedam meseci. Izveštaj za jul to potvrdjuje uprkos gubitku radnih mesta vezanih za popis stanovništva. Činjenica je da smo dodavali nova radna mesta u privatnom sektoru svakog meseca ove godine umesto što smo ih gubili kao prošle godine - i to je dobar znak.“

Medjutim, ekonomisti smatraju da bi svakog meseca trebalo da bude otvoreno 200 hiljada radnih mesta da bi se smanjila stopa nezaposlenosti.

XS
SM
MD
LG