Linkovi

Manje nezaposlenih u SAD


Zaposlena žena koja radi od kuće
Zaposlena žena koja radi od kuće

Podaci američke vlade ukazuju da su novi zahtevi za nadoknade nezaposlenima pali više od očekivanog prošle nedelje, ali ne dovoljno da nagoveste snažan rast novih radnih mesta. Sekretarijat za rad saopštio je da su zahtevi za nadoknade onih koji ih podnose po prvi put, pali za 21 hiljadu na ukupno 454 hiljada – što je najniži nivo od maja. Ekonomisti su očekivali da će zahtevi pasti na 460 hiljada.

Pad novih zahteva za nadoknadu nezaposlenima ukazuje da se usporava trend otpuštanja. Međutim, inicijalni zahtevi tog tipa su i dalje oko 450 hiljada na godišnjem nivou. Kada je ta brojka preko 350 do 400 hiljada, smatra se da je tržište radnih mesta slabo i da mu nedostaje značajan broj novih radnih mesta.

Visoka nezaposlenost u Sjedinjenim Državama osujećuje potrošnju i usporava nacionalni oporavak od najduže i najdublje recesije u poslednjih nekoliko decenija.

Američki prodavci danas su objavili mešovite podatke o prodaji za jun, što znači da su mnogi potrošači smanjili potrođnju zbog zabrinutosti za ekonomiju.

XS
SM
MD
LG